De stora byggstenarna som finns i utbildningen; juridik, ekonomi, byggteknik och psykologi tycker jag är en bra grund att ha med i bagaget. Det är när man gör sin praktik man lär sig om hur mäklandet fungerar i praktiken.

Emelie Nilsson, tidigare student

Om utbildningen

Utbildningen uppfyller de teoretiska krav som ställs för en registrering till fastighetsmäklare men ger dig också kunskap och kompetens som ökar din anställningsbarhet inom andra verksamheter. Du får en bred bas att stå på och ett brett arbetsfält. Detta program ersätter det tidigare Fastighetsmäklarprogrammet 180 hp.

Syftet med en kandidatexamen i Fastighetsvetenskap är att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Efter genomgången utbildning är målet att du, förutom att arbeta som fastighetsmäklare, även ska kunna arbeta med andra fastighetsrelaterade uppdrag inom fastighetssektorn, på fastighetsbolag, banker och försäkringsbolag.

Detta gör utbildningen unik: 

  • Vi har utvecklat programmet i nära samarbete med branschen. Det ger dig möjlighet att under hela utbildningen knyta värdefulla kontakter med folk i branschen.
  • Det är människorna som är i fokus! Programmet ges utifrån ett kundperspektiv.
  • Programmet bygger på det flervetenskapliga ämnet fastighetsvetenskap.

Flera av programmets kurser är framtagna i samråd med branschen. Huvudområdet Fastighetsvetenskap är tvärvetenskapligt uppbyggt och för samman kunskaper från olika discipliner: teknik, ekonomi, juridik, beteende- och samhällsvetenskap. Genom sin bredd öppnar ämnet för förståelse för mångfalden inom fastighetsrelaterade yrken. Fastighetsvetenskap berör hur vi planerar och bygger hus, men även hur fastigheter bildas, förvaltas, värderas och förmedlas. Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete för kandidatexamen.

Utbildningen utgår från ett studentaktivt lärande i olika former. Du utvecklar din ämnesmässiga kompetens och din professionella identitet som fastighetsförmedlare. Du utvecklar också förmågan till och vana vid att arbeta såväl självständigt som i grupp. Undervisningen sker genom föreläsningar, övningar, seminarier och projektarbeten. Du har en kontinuerlig kontakt med arbetslivet, bland annat i form av studiebesök, projekt och gästföreläsningar. Utbildningen avslutas med att du skriver en uppsats i Fastighetsvetenskap. I utbildningsplanen hittar du mer information om innehåll, upplägg och pedagogik.

På Fastighetsförmedlingsprogrammet arbetar vi nära branschen, vilket skapar ett stort kontaktnät som kommer utbildningen och dig tillgodo. När du går på programmet får du även tillfälle att träffa branschens representanter och knyta egna kontakter genom att delta i arbetsmarknadsdagen, FastighetsExpo.

Fastighetsförmedling ger dig en bred kompetens, som är intressant för dina framtida arbetsgivare. Den vanligaste arbetsgivaren är ett fastighetsmäklarföretag men andra arbetsgivare kan vara banker, försäkringsbolag, byggbolag, fastighetsföretag, säljbolag och andra privata arbetsgivare, samt kommunala och statliga myndigheter inom arbetsfältet.

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Engelska 6

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

”Under utbildningen kom vi tidigt i kontakt med potentiella arbetsgivare”

Mathilda Blomberg jobbar som fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Malmö. Hon tog examen i fastighetsförmedling på Malmö Universitet våren 2020, men hade redan under utbildningen gjort praktik och blivit anställd på sin nuvarande arbetsplats. Jobbet som fastighetsmäklare har...

”Under utbildningen kom vi tidigt i kontakt med potentiella arbetsgivare”

Mathilda Blomberg jobbar som fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Malmö. Hon tog examen i fastighetsförmedling på Malmö Universitet våren 2020, men hade redan under utbildningen gjort praktik och blivit anställd på sin nuvarande arbetsplats. Jobbet som fastighetsmäklare har gett henne ett varierande arbete, trevliga kollegor och möjligheten att vägleda och hjälpa människor att köpa och sälja sina bostäder – vilket ofta kan vara en känslomässig process.

Hur kan en dag se ut i ditt arbete?   

Mina arbetsdagar ser ganska olika ut från vecka till vecka, vilket var väldigt viktigt för mig när jag funderade på vad jag ville utbilda mig till. Generellt jobbar jag måndag till fredag och har visningar på söndagar. En arbetsdag kan bestå av administrativa uppgifter på kontoret, där jag exempelvis skriver objektsbeskrivningar, svarar på mejl, håller i en budgivning eller bokar möten. Andra dagar är jag ute på kundmöten, fotografering av bostäder som ska säljas, visning av bostäder som är till salu eller besiktning av hus som sålts. 

Vem passar som fastighetsmäklare? 

En ödmjuk vinnarskalle! Jag skulle säga att man kommer långt med ett glatt humör, en positiv attityd och envishet. Arbetet består väldigt mycket av kundkontakt där man träffar människor i olika skeden i livet. Vissa är glada och förväntansfulla för att de ska flytta tillsammans med sin partner eller köpa större. Andra har kanske precis förlorat någon de älskar eller står inför en skilsmässa. Sedan skulle jag också säga att det är bra att vara flexibel. Det kan ibland vara avgörande för en affär om man kan boka in ett möte på kort varsel, hålla en extra visning eller skriva kontrakt en ledig kväll.

Hur ser kopplingen ut mellan programmet och arbetslivet?

Under utbildningen kom vi tidigt i kontakt med potentiella arbetsgivare på byråer, vilket jag uppskattade väldigt mycket! På så sätt var det lätt att få en bild av hur olika byråer arbetar, var man kunde tänka sig söka praktik och så småningom jobb. Företag inom fastighetsbranschen är ofta positiva till att anställa studenter för extrajobb som kundvård eller visningshjälp. Det är ett bra sätt att få ihop praktiktimmar och skapa sig en uppfattning om hur jobbet fungerar. Då har man också förberett sig väl för när det är dags att kasta sig ut i arbetslivet.

Joel fick jobb direkt efter examen

Det är mer än bara ett intresse för försäljning som gör en bra mäklare. Engagemang för husen, arkitekturen och mötet med kunden är tricket för att lyckas i branschen, berättar Joel Huotilainen.

Joel fick jobb direkt efter examen

Det är mer än bara ett intresse för försäljning som gör en bra mäklare. Engagemang för husen, arkitekturen och mötet med kunden är tricket för att lyckas i branschen, berättar Joel Huotilainen.

Efter att ha flyttat från Haparanda till Malmö arbetar Joel nu på mäklarfirman Kiinteistömaailma i Helsingfors, och menar att programmets bredd öppnat en dörr på arbetsmarknaden.

Varierat program

–  Jag har alltid arbetat med försäljning, så fastighetsförmedling kändes som ett naturligt val för mig. Intresset för att arbeta med byggnader var med mig sedan tidigare, men jag ville hellre jobba med att presentera bostäderna än med finslipet. Då insåg jag att jag kunde kombinera mina försäljningskunskaper med min passion för arkitektur.

– Min syster rekommenderade Malmö universitet, så jag bestämde mig för att flytta hit. Det lät som ett mångsidigt program, och levde definitivt upp till förväntningarna. Utbildningen gav oss en bra inblick i det juridiska, det känns som att jag har ett ess i rockärmen när kunderna kommer med svåra frågor. Vi läste även psykologi, som jag alltid har i bakhuvudet när jag arbetar med kundkontakt.

Bra kontakt med näringslivet

Utbildningen kombinerar seminarier, gästföreläsningar och studiebesök, och det är de varierande kurserna tillsammans med närheten till näringslivet som är populärt, menar Joel.

– Jag pluggar även i Finland, och märker skillnaden mellan Malmö universitet och andra universitet. Programmet använder mycket casestudier och lärarledda diskussioner, vilket är perfekt för mig.

– Årets höjdpunkt var definitivt FastighetsExpo, ett evenemang av studenter i samarbete med sponsorer och mäklarbyråer med tävlingar och tester. Det är dels kul att knyta kontakter inom branschen men också för att det är kul att tävla. Vi som jobbar inom fastighetsförmedling har ofta en tävlingsmänniska i oss!

Kontakt