Program, grundnivå
180 hp
Malmö | dagtid | 100%
1 september 2025 - 4 juni 2028
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se

Annat tillfälle, ort eller studietakt

Malmö | dagtid | 100%
31 augusti 2026 - 3 juni 2029
Anmälan öppnar 16 mars
Genom att låta elever testa olika sporter ökar chansen att de hittar något de verkligen gillar, och att de vill fortsätta även på fritiden

Zeyad Hodeda, student

Om utbildningen

Vill du arbeta med barn och ungdomar och ta vara på deras nyfikenhet och lust att lära? Som lärare med inriktning mot fritidshem arbetar du med undervisning och annan pedagogisk verksamhet i fritidshem och skola. Du stödjer och stimulerar barns och ungas lärande före, under och efter skoldagen. Du planerar och genomför undervisning och annan pedagogisk verksamhet så att barn och unga kan lära och utvecklas i en trygg miljö.

Fördjupningsämnet fritidspedagogik

Du studerar fritidspedagogik som ditt fördjupningsämne. I fördjupningsämnet tillägnar du dig kunskap om barns och ungas kulturella och sociala kontexter samt lek och lärande i olika miljöer. Du studerar exempelvis språkutveckling, digitalisering, utomhuspedagogik, dramapedagogik och andra estetiska uttryckssätt. I fördjupningsämnet skriver du ditt examensarbete om 15 högskolepoäng.

Idrott och hälsa, musik eller bild

Du väljer också att studera ett av följande ämnen: idrott och hälsa, musik eller bild. I detta ämne utvecklar du din förmåga att planera, genomföra och analysera undervisning samtidigt som din egen kompetens i ämnet utvecklas.

Särskild vikt läggs vid att du som blivande lärare utvecklar din interkulturella kompetens. Med det menas din förmåga att leda pedagogisk verksamhet och undervisning där barn och unga med olika bakgrund möts, leker och lär.

Observera att Idrott och hälsa 1/Idrott och hälsa A är ett behörighetskrav för att kunna välja idrott och hälsa som undervisningsämne.

Den utbildningsvetenskapliga kärnan

Specialpedagogik, konflikthantering och forskningsmetodik studerar du i kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (60 högskolepoäng). En del av den utbildningsvetenskapliga kärnan läser du inom ditt fördjupningsområde såsom teori om lärande.

Verksamhetsförlagd utbildning

En viktig del av din utbildning är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) om 30 högskolepoäng som du genomför i ett fritidshem och i en skola. Du får möjlighet att successivt utveckla ditt pedagogiska ledarskap och din förmåga att skapa goda lärandesituationer för både formellt och informellt lärande.

 Detta är en programinriktning av Grundlärarutbildning.

Du studerar i en kreativ miljö vid ett modernt universitet där teoretiska studier och verksamhetsförlagd utbildning varvas från första till sista termin. Du studerar vid ett universitet med en forskningsmiljö som har fokus på samtidens barn och ungdom och villkoren för barns och ungas lärande.

Som student på har du många möjligheter till utlandsstudier då Malmö universitet har avtal med partneruniversitet över hela världen. På grundlärarprogrammet med inriktning mot Fritidshem kan du ansöka om utbytesstudier termin fyra.

Utbildningen leder till en grund­lärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem. Efter utbildningen kan du arbeta som grund­lärare i fritidshem. Du får också behörighet i att undervisa i bild, idrott och hälsa eller musik i förskoleklass och års­kurserna 1–6, förutsatt att ämnet ingår i din examen.

Eftersom att antalet barn i grundskoleålder beräknas öka är arbetsmarknaden god för en examinerad grundlärare.

Kurser inom programmet

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Naturkunskap 1b eller Naturkunskap 1a1 + 1a2 och Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2.
Observera att ytterligare behörighetskrav kan finnas för de ämnen du väljer under utbildningen.

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

Vill att unga hittar rörelseglädje

Fysisk aktivitet kan vara både roligt och tillgängligt för alla. Zeyad Hodeda, som studerar till lärare i fritidshem, vill öka barns fysiska aktivitet även utanför skoltid. Han drömmer om att skapa samarbeten med föreningar och erbjuda elever prova-på-lektioner i allt från frisbee till jujutsu.

Vill att unga hittar rörelseglädje

Fysisk aktivitet kan vara både roligt och tillgängligt för alla. Zeyad Hodeda, som studerar till lärare i fritidshem, vill öka barns fysiska aktivitet även utanför skoltid. Han drömmer om att skapa samarbeten med föreningar och erbjuda elever prova-på-lektioner i allt från frisbee till jujutsu.

– Genom att låta elever testa olika sporter ökar chansen att de hittar något de verkligen gillar, och att de vill fortsätta även på fritiden, säger han.

På så sätt hoppas Zeyad kunna bidra till att fler unga får en naturlig väg in i föreningslivet – oavsett bakgrund eller tidigare erfarenheter.

Hans väg mot läraryrket började som vikarie i skolan, där idrottslektionerna kändes roliga och motiverade honom att börja studera. Han såg hur elevernas motivation ökade när undervisningen bygger på relationer och förtroende.

– Det som motiverar mig är att kunna stötta elevernas utveckling genom rörelse, och skapa en trygg miljö där alla kan känna sig delaktiga.

Tränar på olika idrotter

Utbildningen har gett Zeyad verktyg att tänka brett kring hur elever lär sig – både kroppsligt och socialt. Fokus ligger på inkludering, trygghet och ledarskap, men också på det praktiska.

– Vi har tränat på flera områden, som friidrott, dans, simning, gymnastik, skridskor och orientering – hela tiden med fokus på att alla ska kunna utvecklas efter sina egna förutsättningar.

En kurs som gjort särskilt intryck är "Lek och rörelseförutsättningar", där studenterna fick fördjupa sig i barns rörelsemönster.

– Jag lärde mig att förstå barns olika rörelseförmågor. Det var inspirerande att se hur man kan anpassa aktiviteter så att alla kan delta.

Zeyad gick gymnasiet i Malmö och känner sig hemma i staden. Utbildningen har också tagit honom till många olika miljöer i staden, vilket gjort studierna varierande.

– Malmö är en levande stad med många aktiviteter inom kultur, sport och nöje. Det finns alltid något att göra utanför studierna.

Till andra som funderar på att bli lärare i idrott ger han rådet:

– Följ din känsla! Det viktigaste är inte att vara bäst på sport, utan att vilja inspirera andra. Utbildningen utvecklar dig både som person och ledare.

Musik, frihet och skolpolitik på schemat

När Erik Carlsson var lärarvikarie upptäckte han att det är fritidshem han vill arbeta med. Som lärare kan han utforska tillsammans med eleverna och han uppskattar att det är ett fritt jobb. En bonus är att han får möjlighet att experimentera med musik.

Musik, frihet och skolpolitik på schemat

När Erik Carlsson var lärarvikarie upptäckte han att det är fritidshem han vill arbeta med. Som lärare kan han utforska tillsammans med eleverna och han uppskattar att det är ett fritt jobb. En bonus är att han får möjlighet att experimentera med musik.

– Jag har länge tänkt att jag ska jobba i skolan. Till att börja med arbetade jag i förskolan under två–tre år. Sedan påbörjade jag utbildning till gymnasielärare, men det passade inte mig. Nu har jag precis ansökt om mitt examensbevis och har fått jobb som lärare i fritidshem i Malmö, säger Erik.

Han känner sig nöjd med utbildningen, som har överträffat förväntningarna. Studenterna har fått bra kontakt med lärarna, haft möjligheter att diskutera i grupp och ställa frågor till hela klassen, berättar Erik.

– Utbildningen är en bra blandning av teoretisk och praktisk undervisning, workshops och intressant litteratur. Det som framför allt varit spännande är musik, pedagogik och UVK-kurserna – det betyder utbildningsvetenskaplig kärna och är kurser som alla lärare behöver. Sedan är det kul att läsa tillsammans med andra lärarstudenter.

Testar idéer med barnen

Med utbildningen känner Erik att han har mer grund att stå på och utrymme att göra det han vill. Som lärare har han friheten att välja olika sätt att undervisa på och ta vara på elevernas intressen.

– Jag får möjlighet att prova och utforska tillsammans med barnen och det finns moment när jag är på samma nivå som dem. Jag behöver också se till att eleverna får självkänsla, det handlar om mycket mer än ämneskunskaper.

Nu efter examen vill Erik landa i sitt yrke och sätta alla idéer i bruk i verkligheten. Men framöver skulle han vilja bli mer fackligt engagerad i skolpolitiska frågor.

– Jag längtar efter att få börja jobba på riktigt igen. Det känns viktigt att kämpa för att skolor ska få bättre förutsättningar för både elever och lärare. Skolan är så otroligt viktig, den går inte att tumma på, säger han.

Kontakt

För mer information om utbildningen:

lsvagledning@mau.se