Ny sjuksköterskeroll kan hjälpa vården
För att förbättra den kommunala vården behövs en ny avancerad roll som sjuksköterska. Det menar Birgitta Ljungbeck som nyligen disputerat om ämnet vid Malmö universitet. "Målet för mig är att väcka det nationella intresset för den här rollen", säger hon.
Det har bara gått några dagar efter Birgitta Ljungbecks disputationen när intervjun genomförs. Hon har knappt hunnit ta in att sex års slit med avhandlingen är över.
– Det är en obeskrivlig känsla. Det är nästan som en förlossning.
I sin avhandling har hon undersökt hur rollen som avancerad specialistsjuksköterska ska kunna införas inom den kommunala vården i Sverige. Rollen behövs, slår hon fast i sin forskning som bland annat bygger på intervjuer med svenska sjuksköterskor som idag arbetar på det här sättet samt genomgång av internationella studier.
Vårdstrejken vittnar om att vi är fel på det.
Birgitta Ljungbeck
– Den pågående vårdstrejken i Sverige vittnar om att vi är ganska fel på det inom vården. Allt är så fragmentariskt och ingen tar ett helhetsgrepp.
Inte ersätta läkarna
Den nya rollen kan förklaras som en tredje nivå av sjuksköterskor och innebär att man har en fördjupad kompetens att möta mer avancerade behov hos patienterna, både när det kommer till omvårdnad och medicin. De kan ta ett mycket större ansvar än vad specialistsjuksköterskorna normalt kan göra och arbeta mer självständigt utan att behöva rådfråga läkaren, enligt Ljungbeck.
– Men det handlar inte om att ersätta läkarna utan att vara ett komplement för att öka patientsäkerheten och utveckla den personcentrerade vården.
Utöver att vården förbättras för patienterna är en annan fördel med rollen att det skapas en tydligare karriärväg för sjuksköterskor, enligt avhandlingen.
– Det håller inte att ha det som idag där erfarna sjuksköterskor går vidare till akademin eller blir chefer. Vi behöver ha kvar dem i det kliniska patientarbetet, säger Birgitta Ljungbeck.
Kirurgin i Linköping framgångsrik
Redan idag finns det ett trettiotal avancerade specialistsjuksköterskor i Sverige. Men avhandlingen visar att det skiljer sig en hel del åt hur satsningen har fallit ut. Det är framförallt kirurgin på Universitetssjukhuset i Linköping som lyckats. En av orsakerna är att läkarna varit drivande där.
– Det som alla återkommer till i intervjuerna är att det krävs att rollen blir en skyddad yrkestitel och att det skapas en reglerad utbildning med nationella riktlinjer vilket saknas idag, säger Birgitta Ljungbeck som tillägger att Sverige ligger efter många andra europeiska länder både när det gäller utbildningar på området och hur pass vanlig yrkestiteln är.
Ljungbecks förhoppning är att rollen kommer att införas inom den kommunala primärvården i Sverige. Tillsammans med Svensk sjuksköterskeförening har hon haft ett möte i riksdagen och hon har också haft ett Teams-möte med äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje som dessutom uppvaktade Ljungbeck i samband med disputationen.
– På nationell nivå har man kommit så pass långt att man har beslutat att man ska titta vidare på möjligheten att utveckla rollen. Så det känns som att det finns ett intresse bland nationella aktörer.
Fakta: Rollen som avancerad sjuksköterska
En avancerad sjuksköterska kan förklaras som en tredje nivå på sjuksköterskor i en svensk och europeisk kontext. På engelska säger man nurse practioner.
I Sverige idag finns två nivåer, legitimerad sjuksköterska på kandidatnivå och specialistsjuksköterska på magisternivå inom olika specialiteter.
För att bli avancerad innebär det ytterligare studier på avancerad nivå där en mastersexamen vanligtvis erhålls efter avslutade studier.
Efter utbildningen får man fördjupad kompetens inom omvårdnad och medicin och har därför utökande befogenheter och mandat i jämförelse med den traditionella sjuksköterskerollen.
Fakta: Avhandlingens fyra delar
- En litteraturstudie om vilket fokus de internationella utbildningarna har.
- En delstudie inriktad på hur rollen kan införas i svensk kommunal äldrevård.
- En studie som beskriver vilket förberedande arbete som behövs för att den ska kunna genomföras i Sverige.
- En intervjustudie med 15 svenska avancerade specialistsjuksköterskor.