1945 kom kvinnor från koncentrationslägret Ravensbrück med Vita bussarna till Malmö. Nu lyfts deras berättelser fram i ett nyskrivet verk som framförs på Malmö Konstmuseum – den plats som blev kvinnornas första fristad. Initiativtagare är universitetets dirigent Daniel Hansson och Staffan Storm, professor vid Malmö musikhögskola.

Materialet består av skriftliga vittnesmål och dikter som kvinnorna lämnade från sig under tiden i Malmö. Texterna förvaltas i arkivprojektet “Witnessing Genocide” vid Universitetsbiblioteket i Lund. Kompositören Staffan Storm har utifrån texterna och människoödena skapat ett verk för vokalensemble, cello och berättare. 

– Det känns angeläget att ta fram kvinnornas berättelser. Vi har hört mycket om räddningsaktionen, Folke Bernadotte och Vita bussarna, men nu vill vi höra rösterna från dem som tvingades stå i centrum för denna tragedi, säger Daniel Hansson.

Kvinnor kom från flera länder

Ravensbrück var ett läger för kvinnor som tidigare befunnit sig i Auschwitz, Bergen-Belsen, Dachau, Majdanek, Neuengamme eller Sachsenhausen. Fångarna kom från flera olika länder och var judinnor, romer, motståndskvinnor och andra.

– Med den här konserten vill vi stå där med kvinnorna, vid avgrunden, för att dela deras perspektiv, inte bara som svartvita siluetter på gamla fotografier.

Texter som översatts

Berättelser från insatsen med Vita bussarna och vittnesmål från överlevarna har tidigare lyfts fram i olika sammanhang, bland annat i filmen ”Hoppets hamn”, en dokumentärfilm av Magnus Gertten. Men de dikter och skildringar som nu plockats fram är nyöversatta av den amerikanske poeten Jo Brachman och har använts för att skapa musik, vilket inte gjorts tidigare.

Högaktuellt i samband med Kristallnatten

– Det är röster och skildringar som behöver lyftas, särskilt nu i denna tid av polarisering. Det är viktigt att berätta om det som hände och vi känner starkt för att få kunna göra detta i samband med att vi uppmärksammar Kristallnatten. De här berättelserna knyter Malmö och Skåne till historien om det stora kriget, överlevarna och de berättelser vi delar till framtida generationer, säger Daniel Hansson. 

Stina Ekblad reciterar

Skådespelaren Stina Ekblad kommer att läsa de utvalda texterna. Dikterna sjungs av Ensemble Syd.

– Vi är fantastiskt glada att Stina Ekblad tackade ja till att medverka. Hon är en av vårt lands främsta skådespelare och kommer vara viktig i gestaltningen av detta material.

Konserter i Lund och Malmö

”Voices from the Abyss – Röster från avgrunden” uruppförs i Lund den 9 november i samband med uppmärksammandet av Kristallnatten, minnesdagen som går tillbaka till nazisternas våldsamma attacker mot judar i november 1938. 

Verket framförs också i Malmö den 12 november, på museet dit Vita bussarna förde människor som räddats från koncentrationsläger i andra världskrigets slutskede.

– Att verket framförs på just den plats dit kvinnorna kom, ger en alldeles speciell inramning och tyngd, säger Daniel Hansson. 

Föreställningen kommer även att ges i Stockholm i samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari.

Köp biljetter via Kulturcentralen

Text: Cecilia Lindberg

Fakta

Voices from the Abyss – Röster från Ravensbrück

Kör: Ensemble Syd

Cello: Mattias Rodrick

Recitatör: Stina Ekblad

Dirigent: Daniel Hansson

Musik: Staffan Storm

Konserten hålls 9 november klockan 19 i Universitetshusets Aula i Lund samt 12 november klockan 15 på Malmö Konstmuseum. Föreställningen är ett samarbete mellan Malmö och Lunds universitet. Den genomförs med stöd av Sparbanken Finn.