Presentation

Maria Hellström Reimer är professor i design i teori och praktik.

Ett brett intresse för kreativitet, kunskap och samhällsfrågor är det som har fört mig från bildkonstens område till designforskningens. Det centrala i min forskning är att placera designhandlingen i en vidare kulturell kontext av konstnärligt experimenterande, socialt meningsskapande och begreppsutveckling. Min designforskning är därför tvärvetenskaplig – kritiskt granskande av materiella och sociala förutsättningar för samexistens och samtidigt inriktad på utvecklingen av nya, hållbara och rättvisa artefakter, miljöer och metoder. För närvarande koordinerar och handleder jag ett flertal forskningsprojekt i skärningspunkten mellan design, konst och kulturstudier, bland annat projektet DNA at Play, ett konstnärligt forskningsprojekt som utforskar hur genetisk information genom så kallade rekreativa DNA-tjänster samlas in och sätts i spel, och hur detta påverkar synen på tid, rum, ursprung och etnicitet. Vid sidan av min egen forskning har jag verkat som vetenskaplig rådgivare vid Vetenskapsrådet, med fokus på utvecklingen av experimentell och tematiskt gränsöverskridande konstnärlig forskning. Det internationella utbytet är viktigt och jag samarbetar med ett flertal forskargrupper främst i Europa och USA. Våren 2019 var jag gästprofessor vid Cornell University, USA, och sedan 2014 är jag associerad forskare vid TEAMeD, Université de Paris 8 Vincennes-Saint-Denis.

DNA satt i spel – underhållningsgenetikens transparens och opacitet DNA at Play är ett tvärvetenskapligt, konstorienterat forskningsprojekt som utforskar den växande och kontroversiella marknaden för direkt-till-konsument-DNA-tester. Ett stort antal bioteknikföretag verkar idag genom socialt engagerande släktforskningsplattformar som genom ett enkelt salivprov erbjuder sofistikerade berättelser om ursprung och anor, etnicitet och identitet. Samtidigt möjliggörs upprättandet av stora biobanker med värdefull genetisk information. Projektet utforskar kritiskt de teknologiska förutsättningarna, den kommersiella logiken och de estetiska strategier som driver de genetiska tjänsteleverantörer i deras omvandling av kroppsvätskor till familjefiktioner, världsbilder och kulturella narrativ.

Extern projektmedlem: Tania Ruiz, Université Paris 8, Vincennes-Saint Denis, Paris Projektperiod: 1 januari 2022 - tills vidare

Forskningsprojekt

I publikationsdatabasen Diva kan du se avslutade projekt.

Aktiviteter