Kurs, grundnivå
7.5 hp
Malmö | dagtid | 100%
7 oktober 2024 - 10 november 2024
Kod för kursen: BY216H

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Kursen syftar till att ge studenterna förståelse av styrande förutsättningar och utgångspunkter för arkitektur och stadsplanering från både historiska och samtida exempel och med beaktande av hur vetenskaplig kunskap om den byggda miljön grundas. Studenterna utvecklar en grundläggande kunskap för att kunna planera och utforma samspelet mellan användare, byggnad och byggd miljö enligt principer för användbarhet och tillgänglighet. Genom kursen får studenterna insikter i byggnadsanvändarens behov för att bekvämt kunna nyttja den byggda miljön. Studenterna utvecklar även en grundläggande kunskap i att placera byggnader eller byggd miljö i förhållande till klimatmässiga, geografiska eller topografiska förhållanden.

Kursen lyfter fram ett helhetsperspektiv på planering av byggnader och byggd miljö, med fokus på människans samspel med den byggda miljön och hur den kan främja hälsa och välbefinnande. Studenterna introduceras i miljöpsykologiska och sociologiska perspektiv på människans existens, plats, bostad och tillägnelse av en plats eller en byggd miljö. Studenterna får insikt i hur individers välbefinnande, förmågor och sociala interaktion står i ett tydligt förhållande till byggnaders utformning och egenskaper. Studenterna introduceras också i demokratiska besluts- och planeringsprocesser av den byggda miljön som syftar till att tillvarata den framtida användarens behov.

Genom kursen får studenterna insikt i viktiga överväganden för den byggda miljön avseende byggnadskonstruktion och energianvändning. Kursen tränar studenternas färdigheter att använda olika planeringsverktyg för att bedöma sammanhang och infoga dessa i byggnadsuppgiften.

Kursen introducerar också grundläggande vetenskapsteoretiska perspektiv på individens samspel med byggnader och byggd miljö och ger ett omvärldsperspektiv på hur kunskap om den byggda miljön utvecklas. Kursen förbereder därmed studenterna i att kritiskt reflektera över och dra slutsatser för komplexa byggnadsuppgifter samt ger en grundläggande träning i akademiskt skrivande.

Behörighetskrav


Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Naturkunskap 1b eller Naturkunskap 1a1 + 1a2, Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c och Engelska 6.

Behörighetskraven inom naturkunskap uppfylls även med: Kemi 1, Fysik 1a alternativt Fysik 1b1 + 1b2.

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt