Program, grundnivå
300 hp
Malmö | dagtid | 100%
1 september 2025 - 9 juni 2030
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se

Annat tillfälle, ort eller studietakt

Malmö | dagtid | 100%
31 augusti 2026 - 8 juni 2031
Anmälan öppnar 16 mars

Om utbildningen

Ämneslärarprogrammet leder till en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, i de ämnen som ingår i examen. Utbildningen ger dig en bra grund att stå på i ditt framtida arbete med att stimulera ungas utveckling och lärande. Som blivande lärare utvecklar du din interkulturella kompetens och förmåga att undervisa unga med olika bakgrund.

Förstaämne Idrott och lärande

Att bli lärare inom idrott och hälsa ger dig en fantastisk möjlighet att positivt påverka unga människors liv. Du får chansen att inspirera och utbilda nästa generation i att förstå och värdesätta idrott, rörelse och fysisk aktivitet för hälsa och välbefinnande.

Inriktningen ger dig en bred och djup förståelse för idrott och hälsa och dess roll i samhället. Du kommer att studera idrott ur olika perspektiv som upplevelse, hälsa och prestation. Fokus ligger på att förena individens utveckling med samhälleliga frågor samt att undersöka lärandets villkor i olika miljöer.

Under utbildningen får du möjlighet att utforska och utveckla dina förmågor inom en mängd olika rörelseformer, från traditionella idrotter till innovativa rörelselekar. Du fördjupar dig också i ämnen som träningslära och anatomi.

Studierna ger dig kompetens att skapa inkluderande och utvecklande lärandemiljöer för elever med olika förutsättningar. Studierna fokuserar på fyra viktiga kompetenser som en lärare i idrott och hälsa behöver: lärarkompetens, ämneskompetens, rörelsekompetens och didaktisk kompetens (tekniker och metoder för undervisning). Dessa delar ger dig både en djupare förståelse och en unik möjlighet att forma din framtida yrkesroll utifrån dina intressen och styrkor.

Yrket erbjuder en unik möjlighet att göra en verklig skillnad i människors liv genom att hjälpa dem att upptäcka glädjen och fördelarna med rörelse, fysisk aktivitet och hälsosamma levnadsvanor. Du kan bidra till en starkare och friskare framtid för dina elever.

Ämnesstudierna i idrott och lärande omfattar 120 hp.

Ämneslärarens arbetsuppgifter

En legitimerad ämneslärare har det övergripande ansvaret för undervisningen inom sitt ämnesområde och bedömer, planerar, genomför och utvärderar elevernas lärande i samarbete med skolans personal.

Arbetet som ämneslärare är socialt och du har kontakt med människor i alla åldrar, från elever och deras föräldrar till medarbetare, i klassrum och skolmiljön. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att undervisa elever i både grupper och individuellt, sätta betyg, och anpassa undervisningen efter elevernas individuella behov. Du arbetar aktivt med skolans värdegrund i undervisningen och bemötandet av elever.

Ämneslärare deltar i planerings- och utvecklingsarbete, både inom sitt ämnesområde och i skolans övergripande pedagogiska arbete. Arbetet som ämneslärare innebär även att samverka i arbetslag med andra lärare, skolledare, elevhälsoteam och vårdnadshavare för att skapa en trygg och stimulerande lärmiljö.

Teoretisk och praktisk grund

Under ämneslärarutbildningen varvas ämnes- och ämnesdidaktiska kurser med studier i utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och praktiska moment genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Redan under första terminen får du känna på din framtida yrkesroll på en skola. Du gör din verksamhetsförlagda utbildning om 30 hp på en skola där du får insikter i skolans verksamhet och vad läraryrket innebär. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker under ledning av erfarna lärare och handledare genom hela utbildningen.

Under VFU tränar du bland annat på att undervisa och bedöma elevernas lärande utifrån ett elevcentrerat förhållningssätt med hänsyn till deras behov, resurser och förutsättningar. Du har också under hela din utbildning möjligheter att diskutera och reflektera över situationer du möter under VFU.

Utbildningsvetenskaplig kärna handlar om områden som skolväsendets historia, skolans värdegrund, didaktik, utveckling och lärande, specialpedagogik, sociala relationer, konflikthantering och ledarskap, samt bedömning och betygsättning.

Studera utomlands en termin

Som student har du många möjligheter till utlandsstudier, eftersom Malmö universitet har avtal med partneruniversitet över hela världen. På ämneslärarutbildningen kan du ansöka om utbytesstudier termin fyra, sju eller åtta.

Ämneskombinationer med idrott som förstaämne

  • Engelska
  • Historia (behörighetskrav Historia 1b alternativt Historia 1a1+1a2 eller HiA)
  • Naturkunskap (behörighetskrav Matematik 3b alternativt Matematik 3c eller MaC)
  • Religion
  • Svenska som andraspråk
  • Franska (behörighetskrav Franska 3 eller Franska steg 3)
  • Italienska (behörighetskrav Italienska 3 eller Italienska steg 3)
  • Spanska (behörighetskrav Spanska 3 eller Spanska steg 3)
  • Tyska (behörighetskrav Tyska 3 eller Tyska steg 3)

Ämneskombinationerna ges under förutsättning att det finns tillräckligt antal sökande. Urval sker utifrån avklarade högskolepoäng inom programmet. Kurserna i moderna språk är förlagda till Lund.

Efter examen

Ämneslärarutbildningen har två inriktningar. I inriktningen mot grundskolans årskurs 7–9 studerar du två eller tre ämnen under 4 till 4,5 år. I inriktningen mot gymnasieskolan studerar du två ämnen under 5 år.

Med en examen för gymnasieskolan blir du utöver gymnasieskolan också behörig att undervisa i årskurs 7–9 i de ämnen som ingår i din examen, om ämnet finns i grundskolan.

Oavsett examensinriktning (årskurs 7–9 eller gymnasieskolan) blir du behörig att undervisa inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

För att bli legitimerad ämneslärare krävs en lärarexamen samt att du uppfyller de behörighetskrav som Skolverket ställer.

Kurser inom programmet

Start höst 2025 | Malmö helfart

Höst 2025 - Termin 1

Vår 2026 - Termin 2

Höst 2027 - Termin 5

Vår 2028 - Termin 6

Vår 2029 - Termin 8

Höst 2029 - Termin 9

Vår 2030 - Termin 10

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Idrott och Hälsa 1 eller motsvarande kunskaper, Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c och Naturkunskap 1b eller Naturkunskap 1a1 + 1a2, Engelska 6
Observera att ytterligare behörighetskrav kan finnas för det ämne du väljer under utbildningen

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

För Olivia är läraryrket och idrott en perfekt match

Olivia Sygdziak älskar sport och har spelat fotboll sedan hon var liten, men också volleyboll, innebandy och hållit igång med egen träning. När det blev dags att studera vidare efter gymnasiet sökte hon flera utbildningar, som fysioterapeut, idrottslärare, förskollärare och idrottsvetare.

För Olivia är läraryrket och idrott en perfekt match

Olivia Sygdziak älskar sport och har spelat fotboll sedan hon var liten, men också volleyboll, innebandy och hållit igång med egen träning. När det blev dags att studera vidare efter gymnasiet sökte hon flera utbildningar, som fysioterapeut, idrottslärare, förskollärare och idrottsvetare.

Olivia kom in på sitt förstahandsval, idrottsvetenskapligt program vid Malmö universitet, och påbörjade utbildningen. Men ganska snart kände hon att hon var skoltrött och behövde ett sabbatsår för att få tillbaka motivationen.

– Jag reste och jobbade under ett år i stället. När jag sedan började utbildningen till idrottslärare hade jag fått tillbaka energin och det kändes helt rätt.

Att studievalet föll på Malmö beror på att hon är uppvuxen i staden och trivs. Med stadsbussar, tåg och cykelbanor runt knuten är det enkelt att ta sig till universitetet.

– Det är väldigt bra att studera i sin hemstad. Min mamma studerade till förskollärare här och jag har fått inspiration från henne, säger Olivia.

Läraren vände betyget

På gymnasiet gick hon samhälle och beteende, och lärde sig mycket om människor under kurserna i psykologi, sociologi och ledarskap. Kunskaperna har hon nytta av i studierna, eftersom läraryrket handlar mycket om relationer.

– Jag hatade matematik i början av gymnasiet, men andra året hade jag en lärare som såg mig som person och pratade med mig. I stället började jag älska matematik och fick bättre betyg i ämnet. Jag tar med mig erfarenheten ut i skolan – att se eleverna som egna individer och säga ”Bra jobbat!” eller ”Hur var det i helgen?”.

Första året på ämneslärarutbildningen handlade nästan bara om idrott; träningslära, anatomi, fysiologi, hur kroppen fungerar och muskel- och skelettdelar.

– Jag har lärt mig om minsta lilla muskelfiber, det är en krävande kurs men verkligen spännande. Det ingår också praktiska delar och vi har tränat på bollövningar, lekar, simning, orientering och friluftsliv. Jag håller idrottslektioner och kan koppla det till de didaktiska frågorna.

Tränar på att undervisa i idrott

I ämneslärarutbildningen lär sig studenterna didaktik, pedagogik och lektionsplanering, och får träning i konflikthantering och sociala relationer.

– Under andra terminen hade jag verksamhetsförlagd utbildning på Katedralskolan i Lund, där jag höll idrottslektioner med eleverna. Det var en större klass, men alla lyssnade och var flitiga. Snart kommer vi att ha två månaders praktik på samma skola som tidigare.

Idrott var ett självklart förstaämne för Olivia, men det var inte lika lätt att välja andraämne. Hon valde religion och studerade det under ett år, då studenterna fick fördjupa sig i hinduismen, buddhismen, judendomen, kristendomen och islam.

– Vi fick planera lektioner om de olika religionerna. En av de roligaste delarna var en bussresa till Ales stenar och Kungagraven i Kivik. Att få uppleva platser på riktigt är ett bra sätt att undervisa elever i religion.

Utmaning att börja studera

Under utbildningen har Olivia lärt sig att anpassa undervisningen så att det är lika förutsättningar för alla på idrotten.

– Jag har också skrivit en uppsats på temat tävlingsmoment. I tävlingar kan det bli skillnader mellan tjejer och killar, där vissa presterar bättre än andra. Samtidigt är tävlingar ett bra sätt att lära sig att kommunicera och samarbeta, vinna eller förlora.

När Olivia är klar med utbildningen är hon behörig att undervisa från årkurs 1 till gymnasiet.

– Jag valde ämneslärare i gymnasieskolan eftersom det känns seriöst och jag får behörighet att undervisa i de högsta årskurserna, men kan även undervisa i de lägre årskurserna.

Det är stor skillnad mellan gymnasiet och högskolan, är Olivias erfarenhet.

– Lärplattformen var helt ny för mig, jag skulle hitta till biblioteket för att låna böcker och registrera mig på kurser i ett annat system. Studietekniken är också annorlunda, det gäller att hinna skriva allt på datorn. I gymnasiet kan du fråga dina lärare, men i högskolan har du mycket mer eget ansvar. Det är ett helt nytt liv, men också en kul utmaning.

Har du något tips till de som funderar på att studera till idrottslärare?

Tre saker: Om du brinner för idrott, vill jobba med barn och ungdomar, och tycker om att ha en ledarroll, så ska du välja att bli idrottslärare. När du gillar ditt ämne så smittar det av sig till eleverna.

"Som lärare formar du människors liv och framtid"

Att öka den fysiska aktiviteten i skolan hjälper elevernas inlärning, samarbete och hälsa, enligt Dastan Rashid. I det nya jobbet som idrottslärare i årskurs 7–9 i Malmö har han nytta av sina erfarenheter av att vägleda elever och arbeta med skolans värderingar. Och nu tror han att han hittat rätt.

"Som lärare formar du människors liv och framtid"

Att öka den fysiska aktiviteten i skolan hjälper elevernas inlärning, samarbete och hälsa, enligt Dastan Rashid. I det nya jobbet som idrottslärare i årskurs 7–9 i Malmö har han nytta av sina erfarenheter av att vägleda elever och arbeta med skolans värderingar. Och nu tror han att han hittat rätt.

– Nu får jag chansen att bara fokusera på idrott och hälsa tillsammans med en kollega. Jag inspireras av att det är en skola som jobbar för elevernas och medarbetarnas bästa, säger han.

I första jobbet på en grundskola i Klippan fick Dastan ansvar för att bygga upp värdegrundsarbetet i skolan. Han planerade också olika aktiviteter för rasterna och verksamheten utomhus. Efter det blev han lärare på en gymnasieskola i Helsingborg, där han undervisade och stöttade elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Mentor för studenter

– Det handlar om elever med autism, adhd eller asperger. Jag hjälper dem att hitta vägar till att nå sina mål och utvecklas i sin egen takt. Eleverna går antingen ett högskoleförberedande eller yrkesförberedande program, alternativt ett introduktionsprogram.

Sedan första jobbet har Dastan också varit mentor för studenter som behöver pedagogiskt stöd vid Malmö universitet. Han hjälper studenterna och lär sig samtidigt mycket själv längs vägen.

– Kunskapen att vara mentor behövs i mitt jobb, eftersom jag konstant handleder elever genom deras resa. Mitt tips är att vara mentor eller jobba vid sidan om studierna, så att du kan ta med dina kunskaper och erfarenheter ut i arbetslivet.

Bytte utbildning och universitet

Dastan började studera idrott och hälsa vid ett annat universitet, men bytte sedan till ämneslärarutbildningen på Malmö universitet.

– Mitt förstaämne är idrott och jag var intresserad av att läsa religion som andraämne. När jag började i Malmö kunde jag tillgodoräkna mig nästan alla kurser, 45 poäng, från den tidigare utbildningen.

Dastan har bott i Lund och pendlat till Malmö under hela utbildningen, vilket har varit smidigt. Han ser det som en fördel att utbildningen är fem år, eftersom det alltid finns mer att lära i läraryrket.

– Jag har nytta av alla kunskaper från universitetet. Den verksamhetsförlagda utbildningen fungerade utmärkt – när jag arbetade på skolor fick jag använda mina kunskaper i praktiken. Som lärare har jag ett dubbelt uppdrag att utbilda och fostra. Värden som ödmjukhet och generositet kommer eleverna att ha nytta av i livet.

Kontakt

För mer information om utbildningen:

lsvagledning@mau.se