Program, grundnivå
300 hp
Malmö | dagtid | 100%
1 september 2025 - 9 juni 2030
Öppen för sen anmälan
Anmäl dig via antagning.se

Annat tillfälle, ort eller studietakt

Malmö | dagtid | 100%
31 augusti 2026 - 8 juni 2031
Anmälan öppnar 16 mars
Det roligaste med att vara lärare är att du får direkt feedback på ditt jobb i klassrummet. Du får också vara med och se hur eleverna utvecklas

Andreas Londos, tidigare student

Om utbildningen

Ämneslärarprogrammet leder till en ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, i de ämnen som ingår i examen. Utbildningen ger dig en bra grund att stå på i ditt framtida arbete med att stimulera ungas utveckling och lärande. Som blivande lärare utvecklar du din interkulturella kompetens och förmåga att undervisa unga med olika bakgrund.

Ämneslärarens arbetsuppgifter

En legitimerad ämneslärare har det övergripande ansvaret för undervisningen inom sitt ämnesområde och bedömer, planerar, genomför och utvärderar elevernas lärande i samarbete med skolans personal.

Arbetet som ämneslärare är socialt och du har kontakt med människor i alla åldrar, från elever och deras föräldrar till medarbetare, i klassrum och skolmiljön. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att undervisa elever i både grupper och individuellt, sätta betyg, och anpassa undervisningen efter elevernas individuella behov. Du arbetar aktivt med skolans värdegrund i undervisningen och bemötandet av elever.

Ämneslärare deltar i planerings- och utvecklingsarbete, både inom sitt ämnesområde och i skolans övergripande pedagogiska arbete. Arbetet som ämneslärare innebär även att samverka i arbetslag med andra lärare, skolledare, elevhälsoteam och vårdnadshavare för att skapa en trygg och stimulerande lärmiljö.

Teoretisk och praktisk grund

Under ämneslärarutbildningen varvas ämnes- och ämnesdidaktiska kurser med studier i utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och praktiska moment genom verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Redan under första terminen får du känna på din framtida yrkesroll på en skola. Du gör din verksamhetsförlagda utbildning om 30 hp på en skola där du får insikter i skolans verksamhet och vad läraryrket innebär. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker under ledning av erfarna lärare och handledare genom hela utbildningen.

Under VFU tränar du bland annat på att undervisa och bedöma elevernas lärande utifrån ett elevcentrerat förhållningssätt med hänsyn till deras behov, resurser och förutsättningar. Du har också under hela din utbildning möjligheter att diskutera och reflektera över situationer du möter under VFU.

Utbildningsvetenskaplig kärna handlar om områden som skolväsendets historia, skolans värdegrund, didaktik, utveckling och lärande, specialpedagogik, sociala relationer, konflikthantering och ledarskap, samt bedömning och betygsättning.

Studera utomlands en termin

Som student har du många möjligheter till utlandsstudier, eftersom Malmö universitet har avtal med partneruniversitet över hela världen. På ämneslärarutbildningen kan du ansöka om utbytesstudier termin fyra, sju eller åtta.

Ämneskombinationer med matematik som förstaämne

  • Engelska
  • Fysik (behörighetskrav Fysik 2 eller FyB)
  • Historia (behörighetskrav Historia 1b alternativt Historia 1a1+1a2 eller HiA)
  • Idrott (behörighetskrav Idrott och hälsa 1 eller motsvarande kunskaper, Naturkunskap 2 (kan ersättas av Biologi 1+Fysik 1a alternativt Fysik 1b1+1b2+Kemi 1) eller IdhA, NkB (kan ersättas av BiA+FyA+KeA))
  • Naturkunskap (behörighetskrav Naturkunskap 2 (kan ersättas av Biologi 1+Fysik 1a alternativt Fysik 1b1+1b2+Kemi 1) eller NkB (kan ersättas av BiA+FyA+KeA))
  • Religion
  • Svenska som andraspråk
  • Franska (behörighetskrav Franska 3 eller Franska steg 3)
  • Italienska (behörighetskrav Italienska 3 eller Italienska steg 3)
  • Spanska (behörighetskrav Spanska 3 eller Spanska steg 3)
  • Tyska (behörighetskrav Tyska 3 eller Tyska steg 3)

Ämneskombinationerna ges under förutsättning att det finns tillräckligt antal sökande. Urval sker utifrån avklarade högskolepoäng inom programmet. Kurserna i moderna språk och fysik är förlagda till Lund.

Efter examen

Ämneslärarutbildningen har två inriktningar. I inriktningen mot grundskolans årskurs 7–9 studerar du två eller tre ämnen under 4 till 4,5 år. I inriktningen mot gymnasieskolan studerar du två ämnen under 5 år.

Med en examen för gymnasieskolan blir du utöver gymnasieskolan också behörig att undervisa i årskurs 7–9 i de ämnen som ingår i din examen, om ämnet finns i grundskolan.

Oavsett examensinriktning (årskurs 7–9 eller gymnasieskolan) blir du behörig att undervisa inom vuxenutbildningen på motsvarande nivå och i motsvarande ämnen.

För att bli legitimerad ämneslärare krävs en lärarexamen samt att du uppfyller de behörighetskrav som Skolverket ställer.

Kurser inom programmet

Start höst 2025 | Malmö helfart

Höst 2025 - Termin 1

Vår 2026 - Termin 2

Höst 2026 - Termin 3


Courses within the specialization subject. See the respective specialization subject below.

Vår 2027 - Termin 4


Courses within the specialization subject. See the respective specialization subject below.

Höst 2027 - Termin 5

Vår 2028 - Termin 6

Höst 2028 - Termin 7


Courses within the specialization subject. See the respective specialization subject below.

Vår 2029 - Termin 8

Höst 2029 - Termin 9

Vår 2030 - Termin 10

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2 och Matematik 4/ Matematik D, Engelska 6
Observera att ytterligare behörighetskrav kan finnas för det ämne du väljer under utbildningen.

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

Anna tog vägen via Komvux för att läsa till ämneslärare i matematik

Anna Hermansson, 37 år, hade inga gymnasiebetyg men en önskan om att komma vidare i yrkeslivet. Genom att läsa in gymnasiet på Komvux kunde hon komma in på lärarutbildningen.

Anna tog vägen via Komvux för att läsa till ämneslärare i matematik

Anna Hermansson, 37 år, hade inga gymnasiebetyg men en önskan om att komma vidare i yrkeslivet. Genom att läsa in gymnasiet på Komvux kunde hon komma in på lärarutbildningen.

– Idén att läsa till gymnasielärare i matematik kom inte som en snilleblixt utan det växte fram. Nu är jag så nöjd med det valet och känner att jag verkligen är på väg någonstans. 

Trött på restaurangbranschen och sugen på något annat

Under många år jobbade Anna som servitris och bartender på restauranger i stan. Men även om restaurangbranschen var rolig så var hon till slut sugen på något annat, berättar hon. Och då behövde hon en gymnasieexamen.

– Man kommer inte så långt utan gymnasiebetyg, det blir mest bara okvalificerade jobb.

Så hon bestämde sig för att läsa in hela gymnasiet på Komvux, vilket tog två och ett halvt år. Speciellt var det matematiken hon hade lätt för och tyckte om.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med betygen efter Komvux. Ett tag var jag inne på att bli geolog men insåg att det inte fanns så mycket jobbmöjligheter där. Så istället började jag på en kandidatutbildning i matematik, men det kändes inte heller rätt. Matematiken på den nivån var för abstrakt för mig. Så då bestämde jag mig för att anmäla mig till lärarutbildningen och läsa till mattelärare.

Vardagsnära matematik

– Matematiken på lärarutbildningen är mer vardagsnära och jag förstår bättre hur den kan användas. I min utbildning får jag djupare kunskaper och en bättre förståelse för matematik, och det behöver jag för att kunna lära ut till gymnasieeleverna. Men jag har inte behov av matematiken på den allra mest abstrakta nivån.

Flera fördelar med att vara äldre

Anna berättar att hennes klass är väldigt varierad i ålder och erfarenheter, vilket hon inte hade förväntat sig att den skulle vara. Hon har också märkt fördelar med att vara en lite äldre student.

– Jag är nog lite lugnare i mig själv och mer fokuserad. Jag tar verkligen vara på tiden på föreläsningarna och på universitetet för jag har inte lika mycket fritid eftersom jag har en ettåring och tre bonusbarn hemma.

– Sen tror jag att jag kan motivera gymnasieeleverna på ett annat sätt eftersom jag har mer livserfarenheter och en bakgrund till vad jag säger. Och så får jag nog en annan pondus i klassrummet gratis bara för att jag är lite äldre.

"Jag blir lycklig varje gång någon säger, Åh nu fattar jag!"

Andreas Londos visste att han tyckte om att lära ut det han kunde. Men att det var lärare han ville bli satt långt inne. Nu är han färdigutbildad till gymnasielärare i matematik och engelska och älskar sitt jobb.

"Jag blir lycklig varje gång någon säger, Åh nu fattar jag!"

Andreas Londos visste att han tyckte om att lära ut det han kunde. Men att det var lärare han ville bli satt långt inne. Nu är han färdigutbildad till gymnasielärare i matematik och engelska och älskar sitt jobb.

– Jag började läsa till civilingenjör men rätt snabbt kände jag att det inte passade mig. Det var ju att förmedla matematikens logik, att presentera och lära ut mattespråket som jag gillade! Så då bestämde jag mig för att anmäla mig till lärarutbildningen istället.

Det roligaste med att vara lärare

– Det roligaste med att vara lärare är att du får direkt feedback på ditt jobb i klassrummet. Du får också vara med och se hur eleverna utvecklas, vilket är den långsiktiga återkopplingen på hur du arbetar. Andreas jobbar också mycket med att ge eleverna en bra självbild genom att visa dem att de visst kan. När någon säger att de är dåliga på matte så bestämmer sig Andreas för att motbevisa dem.

– Det handlar bara om att man inte knäckt koden. Jag blir lycklig varje gång någon säger ”Åh, nu fattar jag!” Alla klasser är olika. Som lärare behöver du anpassa dig till elevernas olika personligheter och gruppdynamiken i klassen, berättar Andreas.

– En utmaning som jag gillar är att kunna prata med en hel klass så att alla hänger med, utan att det blir alltför generellt och avskalat. Det blir man bättre och bättre på ju längre man jobbar.

Tips till den som vill bli lärare

– Mitt tips till den som inte riktigt vet vilken sorts lärare den vill bli är att fundera på vilka ämnen man tycker är intressanta och vad som tilltalar en mest. Vilka åldrar tycker du om att prata med? Själv valde jag att bli gymnasielärare för att jag trivs med ungdomar och så gillar jag de mer avancerade matematiska resonemangen i gymnasiematten.

Riktiga jobbet bättre än han vågade hoppas

När Andreas väl var klar med lärarutbildningen tog det inte lång tid innan han hade ett jobb på en gymnasieskola i Malmö. Han hade haft mycket praktik under utbildningen men att börja jobba ”på riktigt” var ändå bättre än han hade hoppats.

– Att bli lärare var verkligen helt rätt för mig!

Kontakt

För mer information om utbildningen:

lsvagledning@mau.se