"Varje dag försöker vi skapa en meningsfull fritid för alla"
Frida Lundhs stora intresse för idrott och folkhälsa blev avgörande för hennes val av idrottsvetenskapligt program. – Jag ville studera något som jag redan hade ett stort intresse för och där jag visste att jag kan jobba med något som gör skillnad, säger hon.
– Sporten har funnits genom hela mitt liv, både som aktiv och som supporter, och detta är något som jag vill att fler ska kunna ta del av. Därför visste jag att jag också ville arbeta inom idrottsrörelsen på ett eller annat sätt och tyckte att det var bra att det var en bred utbildning. Det var även väldigt flexibelt och det fanns mycket tid att knyta kontakter och få arbetslivserfarenhet inom idrottsrörelsen under och efter studietiden.
Vad lär ni er på utbildningen i stora drag?
Massor! Allt ifrån projektledning till fysiologi. Att både få det samhällsvetenskapliga och det naturvetenskapliga perspektivet i olika frågor har gett mig en bred förståelse för komplexa frågor och en möjlighet att se saker ur olika perspektiv.
Jag tog även chansen att arbeta som SI-ledare för studenter, vilket jag också lärde mig väldigt mycket av och en bra erfarenhet att ha när man ska ut i arbetslivet.
Använd studietiden till att knyta kontakter och få erfarenheter
Frida Lundh
Finns det möjlighet att specialisera sig under utbildningen?
Mitt bästa tips är att fundera över vad du vill arbeta med i framtiden och se till att nischa dig åt något område under de tre åren som du studerar. Det är en bred utbildning, vilket såklart är både en fördel och nackdel. Det är inte det enklaste att komma ut i arbetslivet om du inte har en ”plan”, men du kommer ha otroligt mycket valmöjligheter om du är driven och målmedveten.
Se till att använda studietiden till att knyta kontakter och få erfarenheter – det finns ett otroligt stort utbud inom idrottslivet i hela Sverige. Använd det på bästa sätt för att skaffa kontakter och erfarenhet inom olika områden. Du kan också alltid välja några enstaka kurser utifrån dina egna intressen och de flesta arbeten som du gör under studietiden kan du själv välja ämne på.
Hur ser ditt uppdrag på Svenska Parasportförbundet ut?
Jag har haft två olika roller under mina tre år hos Svenska Parasportförbundet. Jag började som projektmedarbetare och är idag verksamhetsutvecklare inom vårt uppdrag ”Kompetenslyftet” som vi har fått från Riksidrottsförbundet. Kompetenslyftet innebär ett riktat stöd till specialidrottsförbund för att utveckla och stärka sin parasportverksamhet.
Mina arbetsuppgifter varierar, men kan innebära bland annat dialog med specialidrottsförbunden, koordinera riktade insatser som är kompetenshöjande för specialidrottsförbunden, fungera som processtöd och arbetsleda vår kompetenspool som består av åtta processtödjare.
Vad ger dig störst utmaning i ditt jobb?
Att tillgängliggöra idrottsrörelsen för våra tre målgrupper: personer med rörelsenedsättning, personer med synnedsättning och personer med intellektuell funktionsnedsättning. Detta är personer som oftast står väldigt långt ifrån ett aktivt liv och har sämre hälsa än övriga befolkningen.
Varje dag försöker vi skapa en meningsfull fritid för alla genom olika uppdrag, insatser och projekt, men också i det dagliga arbetet tillsammans med alla våra medlemsföreningar runtom i Sverige. Det är en bred målgrupp och vi arbetar med allt från bredd till elit, från rekryteringsläger till Paralympics, vilket såklart alltid är en utmaning.
Har du tankar om framtiden och hur du vill utvecklas i ditt arbete?
Jag älskar mitt jobb och känner verkligen att jag har hittat rätt! Självklart vill man alltid utvecklas och hitta nya lösningar på problem, och det känner jag att jag får möjlighet till i mitt arbete.