Här får du som idrottar på elitnivå reda på hur du kan kombinera din elitsatsning med studier. Universitetet underlättar din studietid genom flexibla och anpassade lösningar för just dig.

Studera som elitidrottare

Malmö universitet är i samarbete med Högskolan i Halmstad ett Riksidrottsuniversitet (RIU) och jobbar på många olika sätt med att främja elitidrott i både utbildning och forskning.

Du måste vara antagen till en utbildning vid Malmö universitet för att kunna antas till Riksidrottsuniversitetet (RIU). Det är då du kan få tillgång till de stödfunktioner som finns.

För att bli antagen som student vid Malmö universitet söker du till en utbildning på vanligt vis via Antagning.se. Du har inte förtur till utbildningar eller särskilda möjligheter att bli antagen.

Om Riksidrottsuniversitetet och Elitidrottsvänliga lärosäten

Vem är elitidrottare?

Med elitidrottare menas att din idrott ingår i något av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. För att vara behörig för Riksidrottsuniversitet ska du uppfylla något av följande kriterier:

 • Uttagen i svenskt junior- eller seniorlandslag
 • Tävla på hög internationell nivå inom individuell idrott
 • Spela lagbollidrott i högsta divisionen på nationell eller internationell seniornivå
 • Vara identifierad av eller delta i landslagets utvecklingsverksamhet
 • Bedömas på sikt kunna ta en plats i seniorlandslag eller tävla på hög internationell nivå
 • Ingå i Sveriges Paralympiska kommittés stödsystem
 • Delta i Sveriges Olympiska Kommittés topp- och talangprogram

Malmö universitet gör ingen bedömning av den sportsliga nivån utan det är helt specialförbundets ansvar.

Stöd under studietiden

Under studietiden får du som RIU-student: 

 • En egen kontaktperson på Malmö universitet, Dubbla Karriärer koordinator (DK), som finns till för dig under din studietid i frågor som rör elitidrott och studier.
 • Närhet till träningslokaler vid praktik. Vid placering av praktikplats och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ska hänsyn tas till ditt behov av närhet till träningslokaler.
 • Möjlighet att ta del av Malmö idrottsakademis kompetenscenter. Kontakta DK-koordinatorerna för information om vad som gäller för RIU-studenter vid Malmö universitet. 

Så här får du som elitidrottar stöd under studierna:

 1. När du blivit antagen till studier vid Malmö universitet kontaktar du ditt specialförbund för att få intyg på din idrottsnivå. Se nedan studentintyg.
 2. Ta kontakt med Malmö universitets DK-koordinatorer och skicka med ditt intyg.
 3. DK-koordinatorerna gör en bedömning och beslutar om du har rätt till stöd, enligt Malmö universitets riktlinjer för högskolestudier och elitidrott.
 4. När du beviljats stöd träffas du, DK-koordinator och representanter från utbildningen för att diskutera dina studier vid Malmö universitet.
 5. DK-koordinatorn ansvarar för uppföljning under hela din studieperiod.

Studentintyg, Riksidrottsförbundet (pdf)

Malmö universitets riktlinjer för högskolestudier och elitidrott (pdf)

Johanna studerar biomedicin samtidigt som hon satsar på att bli världsbäst i brottning

Att elitsatsa på en idrottskarriär samtidigt som du studerar på universitet kan ha sina utmaningar. Som riksidrottsuniversitet kan Malmö universitet underlätta för dig att pussla ihop träningar, tävlingsresor och tentamensperioder. Av just den anledningen föll brottaren Johanna Lindborgs val på...

Johanna studerar biomedicin samtidigt som hon satsar på att bli världsbäst i brottning

Att elitsatsa på en idrottskarriär samtidigt som du studerar på universitet kan ha sina utmaningar. Som riksidrottsuniversitet kan Malmö universitet underlätta för dig att pussla ihop träningar, tävlingsresor och tentamensperioder. Av just den anledningen föll brottaren Johanna Lindborgs val på Malmö.

Johanna läser biomedicinska analytikerprogrammet samtidigt som hon tränar stenhårt med Sveriges brottarelit. Hennes dröm är att bli bäst i världen på brottning. En vanlig vecka avklarar Johanna tio träningspass. Det är även många träningsläger och tävlingar för brottare. Eftersom brottning inte är en jättestor sport i Sverige behöver de ofta åka utomlands och sparras med internationellt motstånd, förklarar Johanna.

– Här i Malmö har jag fått väldigt bra stöd av Riksidrottsuniversitet. Vi har haft en god dialog från start med vad jag kommer kunna göra. Vi har även planerat för att jag ska kunna ta igen missade moment. Jag har kunnat ha god framförhållning med när jag ska vara borta och lärarna har haft en bra förståelse för det. Det har varit A och O för mig för att kunna plugga, så jag är tacksam för det stödet.

Innan Johanna började studera på Malmö universitet, pluggade hon distanskurser inom idrottspsykologi och fysiologi för att lära sig nya saker och utvecklas. Det ledde henne in på att läsa biomedicin.

– Jag valde biomedicin eftersom jag älskar människokroppen, biologi och kemi. Det är superspännande att få jobba i labb.

– För mig är det viktigt att ha en utbildning. Dels för att du aldrig vet vad som händer i din karriär. Men också för att säkra upp med något, som du kan ha med dig i framtiden.

”Mitt mål är att bli bäst i världen”

Johanna provade på brottning redan när hon var sex år gammal när hon följde med en kompis till träningen. Hon testade på flera olika sporter efter det, men från tio års ålder var det bara brottningen som gällde. När kompisen senare tog en medalj i ungdoms-EM under gymnasiet gick det upp för Johanna att även hon kunde ta en medalj. Det fick henne att vilja satsa helhjärtat på brottningen.

– Jag insåg att jag hade talang på gymnasiet. Mitt självförtroende höjdes då, och jag förstod att jag också kunde ta medalj på internationella mästerskap.

Idag har Johanna samlat på sig fem SM-guld, bronsmedalj i EM i seniorklassen och flera medaljer i internationella juniormästerskap. Hon satsar nu på att ta sig till OS. Hon har stora mål när det gäller brottningen, men också sina studier.

– Mitt mål är att bli bäst i världen på brottningen. Det är det jag tänker på varje dag, det finns inget att jag hellre skulle vilja göra. Man kommer ingenstans om man inte vågar förlora eller misslyckas. Det gäller även i skolan. Det finns mycket man oroar sig för, som tentor och uppgifter. Men det viktiga är att lägga ner energi på att göra det man ska, istället för att ifrågasätta om man kommer prestera eller inte.

Även med sin utbildning har Johanna satt upp mål.

– När det gäller utbildningen så hade det varit spännande att forska i något forskningsprojekt. Jag vill göra skillnad på något sätt i en större skala än mig själv. Det är det viktigaste för mig när det gäller min utbildning.

Johannas tips till dig som vill kombinera elitidrott med studier

 • Planera veckorna och var ute i god tid med uppgifter och moment.
 • Ha en god kommunikation med lärarna och vad beredd på vad som kommer krävas av dig.
 • Sätt upp en rimlig nivå för vad du ska klara av. Du behöver inte göra allt på en och samma gång, så länge du kommer framåt är det bra.

Emma valde ett riksidrottsuniversitet

För landslagsspelaren Emma Lindqvist har det haft stor betydelse att plugga på ett riksidrottsuniversitet, inte minst när hon spelade VM i handboll i Japan.

Emma valde ett riksidrottsuniversitet

För landslagsspelaren Emma Lindqvist har det haft stor betydelse att plugga på ett riksidrottsuniversitet, inte minst när hon spelade VM i handboll i Japan.

Med både föräldrar och bröder inom handbollen föll det sig naturligt för Emma att också börja med lagsporten.

– Min kompis och jag brukade hänga i träningslokalen när vi var små och våra bröder tränade. Då blev vi också sugna på att spela. Först tränade jag både fotboll och handboll, men till slut fastnade jag för handbollen. Jag gillar att det går fort när man spelar. Du måste hela tiden ta snabba beslut på plan och det är kul!

Efter att ha jobbat ett par år efter gymnasiet på Postnord och på skola så ville Emma komma i gång med studier igen.  Därför sökte hon in på Grundlärarprogrammet årskurs 1–3 på Malmö universitet.

– Jag har alltid varit intresserad av att jobba i skolan. Jag har testat att jobbat på både förskola och grundskola och insett att jag vill jobba med lite större barn. Jag tycker det är spännande med språkinlärning och hur man som lärare måste jobba på olika sätt med olika barn.

Redan termin två är det verksamhetsförlagd utbildning (VFU), då lärarstudenter får vara ute i en klass på en skola. Detta är något som Emma gärna hade haft mer av.

– Jag utvecklas mycket av att se hur eleverna lär sig i praktiken. Det är ett bra komplement till våra teoretiska studier.

Det var på gymnasiet som Emma började satsa på handbollen på allvar när hon kom upp i damlaget OV Helsingborg. I dag spelar hon i ett av Sveriges starkaste lag, H65 Höör. Sedan 2018 är hon uttagen i Sveriges landslag och var med på VM för första gången i januari 2020.

– Vi var i Japan i en månad och jag fick mycket hjälp av min DK-koordinator att anpassa mina studier. Några i laget har inte den hjälpen. Jag förstår nu vilken skillnad det är för att man ska kunna satsa både på utbildning och handboll samtidigt. 

Och det finns fördelar som en elitidrottare tar med sig in i studierna, menar Emma.

– Man blir målmedveten och ställer höga krav på att nå ett bra resultat. Det har gått förvånansvärt bra att kombinera mina studier med min träning. När det är mästerskap så har mina lärare förståelse och jag har fått flytta på tentor.

Och nya mål väntar. Eventuellt får lärarstudierna pausa nästa höst. Emma, som nyligen skrivit kontrakt med en agent, hoppas på ett proffskontrakt i Danmark eller Tyskland.

 

Styrgruppen för RIU

RIU styrgrupp

Adjungerade