Här får du som idrottar på elitnivå reda på hur du kan kombinera din elitsatsning med studier. Universitetet underlättar din studietid genom flexibla och anpassade lösningar för just dig.

Studera som elitidrottare

Malmö universitet är utnämnt till Riksidrottsuniversitet 2018-2022. Det innebär att universitetet och Riksidrottsförbundet har ett samarbete för att underlätta för idrottare på elitnivå att studera på universitetsnivå. 

För att kunna antas till Riksidrottsuniversitetet (RIU) och få tillgång till de stödfunktioner som finns måste du vara antagen till en utbildning vid Malmö universitet. 

För att bli antagen som student vid Malmö universitet söker du till en utbildning på vanligt vis via antagning.se. Du har inte förtur till utbildningar eller särskilda möjligheter att bli antagen.

Mer om Riksidrottsuniversitetet och Elitidrottsvänliga lärosäten

Med elitidrottare menas

 • att idrotten ingår i något av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund
 • att personen är potentiell eller aktiv landslagsidrottare. För lagidrottare krävs även att laget spelar i högsta serien. Det är respektive specialförbund som bedömer sportslig status för personen i fråga. 

Stöd under studietiden

Under studietiden får du som RIU-student: 

 • En egen kontaktperson på Malmö universitet, Dubbla Karriärer koordinator (DK), som finns till för dig under din studietid i frågor som rör elitidrott och studier.
 • Närhet till träningslokaler vid praktik. Vid placering av praktikplats och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ska hänsyn tas till ditt behov av närhet till träningslokaler.
 • Möjlighet att ta del av Malmö idrottsakademis kompetenscenter: www.malmoidrottsakademi.se. Kontakta DK-koordinatorerna för information om vad som gäller för RIU-studenter vid Malmö universitet. 

Så här får du som elitidrottar stöd under studierna:

 1. När du blivit antagen till studier vid Malmö universitet kontaktar du ditt specialförbund för att få intyg på din idrottsnivå. Riksidrottsförbundets blankett ska fyllas i av respektive specialförbund.
 2. Ta kontakt med Malmö universitets DK-koordinatorer och skicka med ditt intyg.
 3. DK-koordinatorerna gör en bedömning och beslutar om du har rätt till stöd, enligt Malmö universitets riktlinjer.
 4. När du beviljats stöd träffas du, DK-koordinator och representanter från utbildningen för att diskutera dina studier vid Malmö universitet.
 5. DK-koordinatorn ansvarar för uppföljning under hela din studieperiod.

Emma valde ett riksidrottsuniversitet

För landslagsspelaren Emma Lindqvist har det haft stor betydelse att plugga på ett riksidrottsuniversitet, inte minst när hon spelade VM i handboll i Japan.

Emma valde ett riksidrottsuniversitet

För landslagsspelaren Emma Lindqvist har det haft stor betydelse att plugga på ett riksidrottsuniversitet, inte minst när hon spelade VM i handboll i Japan.

Med både föräldrar och bröder inom handbollen föll det sig naturligt för Emma att också börja med lagsporten.

– Min kompis och jag brukade hänga i träningslokalen när vi var små och våra bröder tränade och då blev vi också sugna på att spela. Först tränade jag både fotboll och handboll, men till slut fastnade jag för handbollen. Jag gillar att det går fort när man spelar. Du måste hela tiden ta snabba beslut på plan och det är kul!

Efter att ha jobbat ett par år efter gymnasiet, bland annat på Postnord och på en skola, ville Emma komma i gång med studier igen och sökte därför in på Grundlärarprogrammet årskurs 1–3 på Malmö universitet.

– Jag har alltid varit intresserad av att jobba i skolan och testat att jobbat på både förskola och grundskola och då insett att jag vill jobba med lite större barn. Jag tycker det är spännande med språkinlärning och hur man som lärare måste jobba på olika sätt med olika barn.

Redan termin två är det verksamhetsförlagd utbildning (VFU), då lärarstudenter får vara ute i en klass på en skola. Detta är något som Emma gärna hade haft mer av.

– Jag utvecklas mycket av att se hur eleverna lär sig i praktiken. Det är ett bra komplement till våra teoretiska studier.

Det var på gymnasiet som Emma började satsa på handbollen på allvar när hon kom upp i damlaget OV Helsingborg. I dag spelar hon i ett av Sveriges starkaste lag, H65 Höör. Sedan 2018 är hon uttagen i Sveriges landslag och var med på VM för första gången i januari 2020.

– Vi var i Japan i en månad och jag fick mycket hjälp av min DK-koordinator att anpassa mina studier. Några i laget har inte den hjälpen, och jag förstår nu vilken skillnad det är för att man ska kunna satsa både på utbildning och handboll samtidigt. 

Och det finns fördelar som en elitidrottare tar med sig in i studierna, menar Emma.

– Man blir målmedveten och ställer höga krav på att nå ett bra resultat. Det har gått förvånansvärt bra att kombinera mina studier med min träning. När det är mästerskap så har mina lärare förståelse och jag har fått flytta på tentor.

Och nya mål väntar. Eventuellt får lärarstudierna pausa nästa höst. Emma, som nyligen skrivit kontrakt med en agent, hoppas på ett proffskontrakt i Danmark eller Tyskland.

 

Styrgruppen för RIU

RIU styrgrupp består av följande:

Adjungerade:

 • Sverker Fryklund, DK-koordinator
 • Peter Martinsson, DK-koordinator