Program, grundnivå
180 hp
Malmö | dagtid | 100%
1 september 2025 - 4 juni 2028
Anmäl dig senast 15 april
Anmäl dig via antagning.se

Om utbildningen

Vill du arbeta med att leda och utveckla idrottsverksamheter? Genom att studera hos oss kan du vara med och driva, analysera, utveckla och påverka framtidens idrottsverksamheter i idrottsföreningar, idrottsförbund, företag, kommuner och andra idrottsrelaterade organisationer – lokalt, regionalt eller internationellt. Det idrottsvetenskapliga programmet bygger på aktuella fenomen och trender inom sportens värld. Idrottens möjligheter och utmaningar är stora och den idrottsrelaterade arbetsmarknaden växer hela tiden.

Inriktningen innehåller kurser i sport marketing, företagsekonomi, idrottsevent och turism, arenautveckling, mediekunskap, organisation, styrning, ledarskap, idrottsjuridik, idrottspolitik, idrottspsykologi, hållbar utveckling, projektledning, entreprenörskap, metod med mera.

Utbildningen har en samhällsvetenskaplig grund och hjälper dig att utveckla kompetenser och förmågor i strategiskt utvecklings- och förändringsarbete inom idrottens område. Vissa kurser läser du ihop med den idrottsvetenskapliga inriktningen Fysisk aktivitet och hälsa. Som student hos oss arbetar du nära idrottens olika aktörer.

Detta är en inriktning av Idrottsvetenskapligt program

Vi arbetar nära din framtida arbetsmarknad genom olika nätverk såsom företag, föreningar och organisationer. Våra alumner är en viktig del av vårt nätverk och bidrar med inspiration om hur de har lyckats. Under utbildningen finns många möjligheter att knyta kontakter med arbetslivet genom gästföreläsningar, besök från yrkesverksamma, nätverksfrukostar, deltagande i konferenser och genom kursuppgifter kopplade till externa organisationer i form av uppdrag och analyser av organisationers verksamhet. I termin 5 tillbringar du minst sex veckor ute i en organisation (praktik). 

Vi har ett mycket stort nätverk av idrottsorganisationer på olika nivåer, inom olika delar av samhället. Som exempel kan nämnas idrottsföreningar (stora som små), offentliga förvaltningar (exempelvis fritidsförvaltningar), idrottsförbund och idrottsföretag. Vårt nära samarbete med Malmö idrottsakademi kommer också våra studenter tillgodo, liksom våra internationella nätverk.

Tidigare studenter i idrottsvetenskap vid Malmö universitet arbetar inom en rad olika branscher, till exempel distrikts- och riksidrottsförbund, kommuner, utbildning, marknad och event, gym- och tränarsektorn, projektledning och egna företag.

Några exempel på alla de jobb som tidigare studenter har eller har haft:

  • Företagsansvarig på Actic samt VD/Ägare på AllTheWay AB
  • Regional Manager, Fitness24Seven
  • Verksamhetschef Föreningsutveckling, RF-SISU Skåne
  • Förbundsjurist Riksidrottsförbundet
  • Kommunikatör på Svenska Triathlonförbundet
  • Parainnebandyansvarig på Svenska Innebandyförbundet
  • Evenemangskoordinator, Norrköpings Kommun
  • Enhetschef Fritidsförvaltningen, Malmö
  • Marketing Manager för Got Event/Gothenburg Horse Show
  • Idrottsforskare och lärare på Linnéuniversitetet 
  • Utbildare på SportAdmin 
  • Fysutvecklare i Evertons FC:s damlag i fotboll
  • Akademitränare i Kalmar FF 
  • Personlig tränare, SATS 
  • Kanslichef och ansvar för ekonomi, sponsorer, arrangemang i IFK Lund
  • Klubbchef i Malmö FBC
  • Sportchef World of Padel 
  • Projektledare för konferens, kongress & sport på Malmö Arena
  • Projektledare SHL 
  • Projektledare Ett steg framåt/Project leader CSR i Svenska Fotbollförbundet 
  • Affärsutvecklare och Head of International Relations i Malmö FF 
  • Kommunikationsansvarig i FC Rosengård 
  • E-handelschef på Nike 
  • Evenemangsansvarig LUGI Handboll
  • Receptionschef, inköps- och social media-ansvarig på Formtoppen i Höllviken

Att plugga i Malmö innebär att du är mitt i en levande idrottsstad, med allt från framgångsrik elitfotboll till streetsport och spontanidrott. Malmö är en stad i förändring och erbjuder en spännande och utmanande miljö i en svensk-dansk storstadsregion.

Idrottsvetenskapen på Malmö universitet är en stark forsknings- och utbildningsmiljö och har en framträdande roll i debatten kring idrottsfrågor.

Termin 5 kan du välja att studera utomlands. Vi har många utbytesavtal, både i Europa och i övriga världen, som erbjuder kurser inom olika ämnesområdet. Detta ger dig internationella erfarenheter och möjlighet att spetsa din kompetens.

Programinnehåll

Termin 1

Första terminen utvecklar du kunskap om vad idrottsvetenskap och universitetsstudier innebär, idrottens roll i ett föränderligt samhälle, samt grundläggande kunskaper och färdigheter i sport management och marketing.

Termin 2

Andra terminen arbetar du med att utveckla kompetenser inom ekonomi, juridik, ledarskap, organisation och idrottspsykologi för att kunna arbeta med idrottsfrågor i olika organisationer, sektorer och grupper.

Termin 3

Tredje terminen lär du dig att hantera olika metoder och skiva en uppsats inom ett ämne som du själv väljer. Därtill utvecklar du kunskap om olika miljöer för idrott och fysisk aktivitet, arbetar med att göra egna analyser och planeringsförslag, granskar idrottens roll i olika medier samt lär dig att kommunicera.

Termin 4

Fjärde terminen utvecklar för fördjupande färdigheter inom juridik och verksamhetsstyrning. Du får också kunskap om vad hållbar utveckling innebär och genomför en hållbarhetsanalys av ett idrottsprojekt.

Termin 5

Femte terminen innehåller många praktiska moment och du arbetar i nära samarbete med idrottsrelaterade organisationer. Du genomför ett innovativt projektarbete och ett utvecklingsprojekt med koppling till idrotten som en del i en växande upplevelseindustri (med fokus på idrottsevenemang). Ett annat alternativ är att du väljer att studera utomlands under terminen.

Termin 6

Sjätte terminen knyter du ihop din idrottsvetenskapliga kompetens. Terminen avslutas med att du genomför ett omfattande examensarbete inom ett ämne som du finner relevant. Detta ställer krav på att du samlar och bearbetar mycket material. Därför inleds terminen med kurser i vetenskaplig metod och teori som du har nytta av när du genomför egna undersökningar.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c och Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Engelska 6

Urval

66% gymnasiebetyg – 34% högskoleprovet

"Jag har en vision att förbättra idrotten som helhet"

Viktor Catenacci fick förmånen att börja arbeta heltid inom idrottsrörelsen relativt tätt inpå sin examen och har varit kvar sedan dess. Idag är han anläggningschef för Supercenter Soccer.

"Jag har en vision att förbättra idrotten som helhet"

Viktor Catenacci fick förmånen att börja arbeta heltid inom idrottsrörelsen relativt tätt inpå sin examen och har varit kvar sedan dess. Idag är han anläggningschef för Supercenter Soccer.

"Efter att ha tillbringat sju år i roller som föreningskonsulent och föreningsutvecklare i Bagarmossen Kärrtorp BK och sportchef i Hammarby Fotboll, har jag nu tagit steget in i en mer kommersiell verksamhet där jag är anläggningschef för Supercenter Soccer. Detta i kombination med att ha uppdrag inom Stockholms Fotbollförbund som tränarutbildare till och med tränarutbildning UEFA B, som är den högsta utbildningen som distriktsförbunden får arrangera.

Utbildningen från Malmö universitet har gett mig fördelen att vara både teoretiskt och praktiskt förberedd för de uppdrag som jag har åtagit mig i min karriär inom idrottsbranschen.

Jag har en vision, som varit konstant sedan utbildningens start, att förbättra idrotten som helhet. Från att optimera och förbättra olika processer till att förbättra sportsliga förutsättningar för alla utövare. Idrottens kraft är stor och det är viktigt att idrottsarbetare ständigt arbetar för att utveckla den till det bättre.

Jag utgår från mantrat "allt som inte är under utveckling är under avveckling", vilket hjälper mig att driva saker och ting framåt. Min målsättning i framtiden är att ta mig an roller inom idrotten, där jag har möjlighet att påverka så mycket som möjligt och på så sätt arbeta mot en bättre idrott."

"Jag har alltid gått all-in för det jag gjort"

Matilda Ljungberg jobbar som Marketing Manager för Got Event/Gothenburg Horse Show. Evenemangsbranschen är en snabbt föränderlig värld med högt tempo där du ofta möts av nya utmaningar men också stora möjligheter, menar hon.

"Jag har alltid gått all-in för det jag gjort"

Matilda Ljungberg jobbar som Marketing Manager för Got Event/Gothenburg Horse Show. Evenemangsbranschen är en snabbt föränderlig värld med högt tempo där du ofta möts av nya utmaningar men också stora möjligheter, menar hon.

– Jag insåg tidigt i min utbildning att jag ville jobba med stora idrottsevenemang. Redan under första året kombinerade jag studierna med att vara funktionär vid flera stora evenemang. Jag var direkt fascinerad över allt som hände backstage och vilken enorm logistik och kompetenta organisationer som låg bakom varje stort evenemang, men som aldrig riktigt syns utåt.

Praktik på Svenska Ishockeyförbundet

– De här erfarenheterna ledde till betalda funktionärsuppdrag, vilket såklart gav ännu mer inspiration om att det var möjligt att jobba med evenemang ”på riktigt”. Självklart valde jag även att lägga min praktiktid under andra året på ett enskilt evenemang och jag landade då hos Svenska Ishockeyförbundet som tillsammans med Malmö stad då skulle arrangera ishockey-VM för damer i Malmö. Jag gick all in för att göra ett bra jobb och det gav mycket tillbaka i form av stort ansvar och till slut även ett jobbuppdrag under ishockey-VM för herrar som det året gick i Tjeckien. En häftig upplevelse och återigen en bekräftelse på att bra jobb kan ge snabbt resultat.

Första jobbet som event coordinator

– Efter avslutade studier blev det flytt till Stockholm för ett jobb hos Lagardère Sports, som då drev Friends arena samt evenemangen Nordea Masters, Swedish Open Båstad samt Stockholm Open. Jag hann vara där i dryga två år som event coordinator innan Lagardère valde att dra sig ur all skandinavisk verksamhet. Jag hade då hunnit flyttat till Göteborg och – vid samma tid dök det upp en tjänst hos Got Event, (Göteborg stads arenabolag) som marknadsansvarig för Gothenburg Horse Show. Idag (2021) är jag fortfarande hos Got Event och Gothenburg Horse Show, men har också en egen enskild firma för möjligheten att ta mig an en del frilansuppdrag.

Stort kontaktnät i branschen

– Jag har alltid gått all-in för det jag gjort, tackat ja till många uppdrag och på så vis fått ett stort kontaktnät samt en bred erfarenhet från olika idrotter. För mig har det alltid varit väldigt viktigt att hitta erfarenheter och insikter från olika perspektiv och idrotter, jag tror på att vi har mycket att lära från varandra. Här har Malmö universitet varit en väldigt viktig faktor, de teoretiska kunskaperna kombinerat med det praktiska som tillsammans med kunskapsutbytet studenterna emellan blir en ovärderlig kunskap. Dessa erfarenheter tror jag inte går att hitta någon annanstans och för mig har det varit avgörande i framför allt mitt strategiska och analytiska tänkande.

Högt tempo i eventbranschen

– På många sätt har min karriär blivit till av många tillfälligheter, men jag väljer att se det som ett resultat av hårt jobb, ödmjuk inställning och ett bra nätverk. Evenemangsbranschen är en snabbföränderlig värld med högt tempo där du ofta möts av nya utmaningar men också stora möjligheter. Genom nära samarbete med sponsrande företag så får du också en spännande inblick i större företags event marketing-strategier. Sju år efter att jag började på utbildningen i Malmö så är eventbranschen fortfarande den värld där jag trivs bäst i. Jag är så glad att jag fått utrymmet att utvecklas genom eventen jag haft förmånen att jobba med.

Projektledare för e-sporten på Malmö FF

– Jobbet innebär att jag är ansvarig för våra spelare, vårt hälsoteam, de olika projekten vi driver och hur framtiden ska se ut för vår e-sportsatsning, säger Filip Ahlström.

Projektledare för e-sporten på Malmö FF

– Jobbet innebär att jag är ansvarig för våra spelare, vårt hälsoteam, de olika projekten vi driver och hur framtiden ska se ut för vår e-sportsatsning, säger Filip Ahlström.

– Det jag tar med mig från programmet Sport Management är att jag kan lite om alla områden inom idrottsvärlden.

Filip tog examen 2014, men fick sitt första riktiga sportjobb hösten 2016.

– Under tiden hann jag med att köra budbil och läsa 30 högskolepoäng projektledning. Sedan blev jag halvtidsanställd på Malmö FF, ”MFF i samhället”, som projektkoordinator. Sex månader senare övergick tjänsten till en heltidstjänst. Efter två år blev jag tillfrågad om att bli projektledare för e-sporten, säger han.

Praktiken ledde till jobb

Lovisa Broms sökte till det idrottsvetenskapliga programmet eftersom hon ville dra nytta av sina erfarenheter inom hästnäringen. Genom praktiken på utbildningen fick hon jobb på Flyinge och fick bland annat projektleda student-VM i ridsport.

Praktiken ledde till jobb

Lovisa Broms sökte till det idrottsvetenskapliga programmet eftersom hon ville dra nytta av sina erfarenheter inom hästnäringen. Genom praktiken på utbildningen fick hon jobb på Flyinge och fick bland annat projektleda student-VM i ridsport.

– Under de fem åren jag arbetade på Flyinge hade jag flera olika roller. I jobbet fick jag kontakt med Sveriges akademiska idrottsförbund, vilket har lett mig vidare mot internationella uppdrag inom idrotten. Jag var även tillförordnad studierektor för Hippologprogrammet.

Lovisa valde inriktningen Sport Management och studerade sedan vidare på magister- och masterprogrammet Sport Sciences: Sport in Society parallellt med sitt arbete. Sedan 2019 är hon doktorand i idrottsvetenskap på Malmö universitet.

– Här arbetar jag med ett projekt som handlar om idrott och sociala medier. Jag har även valt att ha kvar ett ben inom idrotten och arbetar parallellt som projektledare. Det jag fått med mig från utbildningen är framför allt en stabil plattform att stå på, men också ett analytiskt förhållningssätt som hjälpt mig vidare både i studier och arbetslivet.

Kontakt