För dig som vill lära dig verktyg och metoder för att arbeta med teknik så kan det vara ett alternativ att utbilda dig till högskoleingenjör. Det finns flera inriktningar på den treåriga utbildningen vilket ger dig problemlösningskompetens och förbereder dig för att arbeta inom allt ifrån byggsektorn till telekombranschen.

Förberedande utbildning

Vill du läsa ett program på högskolenivå men saknar behörighet i naturvetenskapliga och tekniska ämnen? Då är Naturvetenskapligt/tekniskt basår något för dig. Efter godkänt basår har du platsgaranti på högskoleingenjörutbildningar vid Malmö universitet som startar nästkommande hösttermin. 

Naturvetenskapligt/tekniskt basår

Triggades av en konservativ bransch

När Jakob Sandman funderade på vad han skulle göra som examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen Produktutveckling och design kom han i kontakt med Happy Ears, en Malmöbaserad tillverkare av öronproppar. Nu cirka ett år senare är han i full gång med lanseringen av världens första öronproppar a...

Triggades av en konservativ bransch

När Jakob Sandman funderade på vad han skulle göra som examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen Produktutveckling och design kom han i kontakt med Happy Ears, en Malmöbaserad tillverkare av öronproppar. Nu cirka ett år senare är han i full gång med lanseringen av världens första öronproppar av återvunnen plast.

– Jag triggades av hur konservativ öronproppsbranschen i allmänhet är. Varje år förbrukas en miljard öronproppar i världen och merparten av dem är av skumplast, används en gång och sen slängs.

Med Jakobs hjälp har Happy Ears hittat ett sätt att gjuta öronproppar av det restmaterial som blir över när det vanliga sortimentet produceras.

– Att göra öronproppar gjorda helt och hållet av återvunnen plast är ett fint steg framåt. Just nu är vi i kontakt med företag som säljer gamla plastprodukter, som vi tänker att öronpropparnas etui ska vara gjorda av.

Från design till marknadsföring

Under året har Jakob och hans kollegor drivit en Kickstarter-kampanj, som dragit in ungefär 150 000 kronor, för att kunna sätta i gång produktion, lansering och marknadsföring av öronpropparna. Tanken är att de nya öronpropparna ska ingå i företagets ordinarie sortiment, som redan i dag finns att köpa på apotek i Sverige och internationellt.

– Jag är väldigt tacksam för det förtroende jag fått att leda projektet. Det har varit en bra möjlighet att sätta mina kunskaper från högskoleingenjörsutbildningen på prov. Sen så är det så klart roligt att få vara med och lansera världens första öronproppar av återvunnen plast.

För öronhälsans skull

Just nu befinner sig Jakob på Media Evolution City, ett stenkast från Malmö universitet, där han jobbar intensivt med marknadsföring och produktlansering. Strategin går ut på att haka på den breda wellness- och hälsotrenden.

– Hörselskydd är kritiskt för vårt välmående och vår hälsa. Hörselproblem är en av vår tids stora folkhälsoutmaningar. Till skillnad från klassiska öronproppar, som ger känslan av att man sitter i en glasburk, är det här öronproppar som släpper igenom ett klart och naturligt ljud samtidigt som
de skyddar öronen från det högsta bullret. De fungerar i alla möjliga sammanhang: när du flyger, sover, lyssnar på livemusik, studerar eller arbetar.

Ett tidigt nördintresse

Jakob har alltid varit intresserad av design och speciellt den tekniska biten. Han började först plugga till civilingenjör i Luleå men insåg snabbt att den utbildningen inte passade honom. Då upptäckte han Produktutveckling och design i Malmö, något han i dag är väldigt glad för.

– Hur produkter ser ut och fungerar är något som ligger mig varmt om hjärtat. I grunden var det en hobby och ett nördintresse som började med att jag läste bloggar, magasin och modetidningar. 

När det gäller design är han mest intresserad av kläder, möbler och arkitektur. De designstudios som han tycker är mest inspirerande är de som inkorporerar mycket naturtänk och designar för att minska konsumtionens miljöpåverkan.

Det lilla företagets fördelar

Framöver kommer Jakob att fortsätta att jobba med marknadsföring av den nya produkten. Företaget har samarbeten med bland andra Way Out West och NorthSide, så Jakob kommer att ha fullt upp ett tag.

– När jag är klar med öronpropparna ska jag kanske söka mig vidare, men inte för snabbt. Det som är bra med att jobba med ett litet företag är att jag får vara involverad i allt och lära mig så mycket.