Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Forskning
- Forskning
-
- Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
- Forskarskolor
- Forskningsämnen
- Forskningsmiljöer
-
- Forskningspublikationer
- Forskningspublikationer
- Sök publikationer
- Malmö University Press
- Forskning i fokus
- Forskningsevenemang
- Deltagare sökes
- Poddar om forskning
- Bildningsquiz
-
- Samverkan och innovation
- Samverkan och innovation
-
- Samverkan och externa relationer
- Samverkan och externa relationer
- Samarbeta med studenter
- Samarbeta med forskare
- Plattformar, nätverk och projekt
- Innovation och nyttiggörande
- Stöd Malmö universitet
-
- Om oss
- Om oss
-
- Jobba hos oss
- Jobba hos oss
- Lediga jobb
- Möt våra medarbetare
- Anställningsförmåner
- Fakulteter och institutioner
-
- Kontakta oss
- Kontakta oss
- Profilprodukter
- Allmänna handlingar
- Visselblåsning
- För media
- Ledning och beslutsvägar
-
- Vision, mål och strategi 2025
- Vision, mål och strategi 2025
- Globalt engagemang
- Hållbarhet
- Kvalitetsarbete vid universitetet
- Musikverksamhet
- Alumni & vänner
-
- Akademiska högtider
- Akademiska högtider
- Jubileum 2023
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för blivande lärare och förskollärare
– blivande lärare och förskollärare
På den här sidan finns gemensam information som rör verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för lärarutbildningarna. Specifik information som rör enbart studenter eller VFU-lärare, samt kontaktuppgifter till VFU-administrationen och teknisk support för VFU-portalen/portföljen finns via länkar längre ner på sidan.
Utbildningsplaner, kursplaner och kursguider
Nedan hittar du information och dokument såsom utbildningsplaner, kursplaner, kursguider och andra relevanta dokument som rör VFU-kurserna.
Riktlinjer och praktisk information
Inför varje VFU-kurs
Inför varje VFU-kursHär finns information som är bra att ha inför varje VFU-kurs, till exempel schema och översikt, information om utdrag ur belastningsregister och olika dokument.
Frånvaro och komplettering
Frånvaro och kompletteringHär finns information om vad som gäller om en student inte kan delta i en VFU-kurs eller blir underkänd och behöver göra omprov.
Placering och stöd
Riktlinjer för VFU-placering
Riktlinjer för VFU-placeringHär finns information om "allt" som har med VFU-placering att göra, till exempel riktlinjer kring resväg och byte, jäv och vad som gäller för studenter som idrottar på elitnivå eller vill genomföra en del av VFU utomlands.
Stöd och anpassning
Stöd och anpassningEn student med varaktig dokumenterad funktionsnedsättning kan ha rätt till stöd och anpassning under sin VFU-kurs, förutsatt att stödet/anpassningen är rimlig och möjlig och inte i sig är ett hinder för att uppnå kursmålen.
VFU-handboken
I VFU-handboken hittar du vilka ansvarsområden du har som VFU-samordnare, VFU-ansvarig, handledare och VFU-lärare.
Utbildningar och aktiviteter
För de flesta av våra aktiviteter är sista anmälningsdag en vecka innan respektive aktivitet. Detta har bland annat att göra med bokning av förtäring.
Årshjul för placeringsarbete
Med hjälp av årshjulet har du som är VFU-samordnare och rektor möjlighet att få en överblick över årets placeringsarbete inom VFU.
Utlokaliserad handledarutbildning
Nu har du som är anställd vid en skola/förskola med tilläggsavtal med Malmö universitet, möjlighet att gå en utlokaliserad handledarutbildning.
Om utlokaliserad handledarutbildning
Flexibel och tillgänglig utformning
Tanken med en utlokaliserad handledarutbildning är att den ska vara tillgänglig. Vi anpassar därför kursdagarna (4 halvdagar) så långt det är möjligt utifrån verksamheternas önskemål (exempelvis under redan inplanerade studiedagar). Det är också därför som mottagande skola/förskola/kommun står för lokaler. En kurs är tänkt att pågå under en ”utsträckt” termin, till exempel augusti till februari eller januari till september.
Det här innehåller kursen
I kursen problematiseras och diskuteras handledarens roll, olika samtalsmetoder och handledningsstrategier samt dess konsekvenser. För att synliggöra relationen mellan teoretiskt och praktiskt yrkeskunnande analyseras undervisningssituationer med hjälp av didaktisk analys. I kursen behandlas vad som kännetecknar lärarkvalitet och yrkeskunnande. Kursdeltagarna ges möjlighet att diskutera formativa bedömningspraktiker i handledningsprocessen.
Mer om den utlokaliserade handledarutbildningen
Du som inte är anställd vid en partnerskola (skola/förskola med tilläggsavtal) har möjlighet att söka in till den reguljära handledarutbildningen. Länk till den hittar du längre ner på sidan.
Ansökningsprocessen och viktiga datum
För att en utlokaliserad kurs ska kunna genomföras, har vi ett riktmärke om 40–60 anmälda deltagare. Vi rekommenderar därför att intresserade skolor/förskolor går ihop och gör en gemensam intresseanmälan, alternativt att VFU-samordnaren inventerar intresset på alla skolor/förskolor i kommunen och gör en central intresseanmälan.
Skolan/förskolan/kommunen står för lokaler och kurslitteratur.
Intresseanmälan stänger den 15 februari för kurs som startar under efterföljande höst och den 15 augusti för kurs som startar under efterföljande vår. Se separata länkar för anmälan.
Intresseanmälan
Det går att anmäla intresse för mer än ett tillfälle – ange i så fall i anmälan under "Övrigt" att ni gjort detta, samt vilken termin ni helst vill delta.
Kursstart hösten 2024 (anmälan stänger 15 februari 2024)
Höstterminen 2023
VFU-portalen och VFU-portföljen
Om VFU-portalen och portföljen
VFU-portalen för VFU-samordnare
Alla utbildningstillfällen sker via mötesverktyget Zoom. Sista anmälningsdag är en vecka innan respektive utbildningstillfälle.
Utbildningstillfälle: Onsdagen den 4 oktober 2023, kl. 10.00–11.30
Anmälan till utbildningstillfälle 4 oktober: VFU-portalen för VFU-samordnare
Utbildningstillfälle: Onsdagen den 8 november 2023, kl. 10.00–11.30
Anmälan till utbildningstillfälle 8 november: VFU-portalen för VFU-samordnare
VFU-portalen för VFU-ansvariga på skola och förskola
Alla utbildningstillfällen sker via mötesverktyget Zoom. Sista anmälningsdag är en vecka före varje tillfälle då också en möteslänk skickas ut.
Utbildningstillfälle: Tisdagen den 10 oktober 2023, kl. 10.00–11.00
Anmälan till utbildningstillfälle 10 oktober: VFU-portalen för VFU-ansvariga i skolan
Utbildningstillfälle: Torsdagen den 9 november 2023, kl. 10.00–11.00
Anmälan till utbildningstillfälle 9 november: VFU-portalen för VFU-ansvariga i skolan
VFU-portföljen för VFU-handledare
Alla utbildningstillfällen sker via mötesverktyget Zoom. Sista anmälningsdag är en vecka före varje tillfälle då också en möteslänk skickas ut.
Utbildningstillfälle: Tisdagen den 14 november 2023, kl. 13.00–14.00
Anmälan till utbildningstillfälle 14 november: VFU-portföljen för VFU-handledare
VFU-samordnarträff 27 september
VFU-samordnarträffen vänder sig till dig som jobbar som VFU-samordnare i en kommun eller som VFU-ansvarig på en friskola, och är bland annat ett bra tillfälle att träffas och diskutera VFU-frågor med andra som jobbar med VFU.
Partnerdag 27 november
Partnerdagen vänder sig till dig som jobbar som VFU-samordnare i en kommun, VFU-ansvarig på en skola/förskola, rektor och VFU-lärare på Malmö universitet.
Höstens tema är praktiknära forskning. Närmre presentation av programmet kommer inför träffen.
Tid: 27 november 2023 klockan 09.15–15.00. Universitetet bjuder på fika och lunch.
Plats: Malmö universitet, Nordenskiöldsgatan 10 (byggnaden Orkanen)
När du klickar på anmälningslänken omdirigeras du till en annan sida där du får fylla i dina kontaktuppgifter. Kontrollera mejladressen innan du skickar in anmälan. Du får ett bekräftelsemejl direkt när du har anmält dig. Om du inte får det bör du kontrollera din skräppost och i andra hand kontakta VFU-organisationen.
VFU-seminarier
VFU-handledarseminariet är en fortbildning för dig som handleder student ute på skola/förskola. Du behöver inte ha gått den poänggivande handledarutbildningen för att kunna gå seminariet, och som aktiv handledare bör man gå både handledarutbildningen och VFU-seminariet eftersom de kompletterar varandra. Man kan med fördel delta i seminariet vid flera tillfällen, eftersom styrdokument förändras och gruppernas sammansättning och därmed diskussionsämnen också varierar.
Innehållet i seminariet fokuserar på arbetet kring studenternas VFU samt bedömning av deras professionsutveckling och diskussionerna utgår till stor del från deltagarnas önskemål och intresse. Dagen utgår ifrån kursplanerna som gäller för studenter antagna från och med hösten 2021 om inget annat anges i beskrivningen nedan.
Vi bjuder på lunch vid de tillfällen som erbjuds på plats på Malmö universitet.
När du klickar på anmälningslänken omdirigeras du till en annan sida där du får fylla i dina kontaktuppgifter. Kontrollera mejladressen innan du skickar in anmälan. Du får ett bekräftelsemejl om du har fått en plats direkt när du har anmält dig. Om du inte får det bör du kontrollera din skräppost och i andra hand kontakta VFU-organisationen. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot deltagare som inte har anmält sig eller som har fått besked att tillfället är fulltecknat.
OBS! Var noga med att anmäla dig till rätt seminarium eftersom de är uppdelade efter examensinriktning, på grund av att styrdokumenten ser olika ut. Om du har mer än en behörighet ska du välja det seminarium som motsvarar inriktningen du handleder inom.
Ämneslärare (7-9 och gymnasium) inklusive KPU (kompletterande pedagogisk utbildning)
Förskollärare
Seminarium 1: Introduktion till kursplan/kursguide för VFU. På plats 26 oktober klockan 09.15–16.00
Innehåll: Information om Malmö universitet med dess organisation, utbildningens uppbyggnad, handledarrollen samt genomgång av kursplaner och kursguider.
Seminarium 2: Teoretiska perspektiv på förskollärarprogrammet. På plats den 9 november klockan 09.15–16:00
Innehåll: Teorier som förskollärarstudenterna studerar under sitt ämnesdidaktiska år på programmet samt teoretiska perspektiv i förhållande till Specialpedagogik och systematiskt kvalitetsarbete.
Förkunskapskrav: Seminarium 1 eller motsvarande från och med ht–21.
Seminarium 3: Handledaruppdrag och bedömning gällande VFU. Digitalt den 16 november klockan 09.15–13.00.
Innehåll: Fortsättning och fördjupning gällande lärandemål och betygskriterier samt tips på hur man kan skriva i VFU-rapporten.
Förkunskapskrav: Seminarium 1 eller motsvarande från och med ht–21.
Anmäl dig till seminarium 3 (digitalt)
Seminarium 4: Fördjupning gällande VFU – handledaruppdragets komplexitet. Digitalt den 23 november kl. 09:15–13:00.
Förkunskapskrav: Seminarium 1 eller motsvarande från och med ht–21.
Workshop peer learning 30 november
Workshopen vänder sig till dig som är VFU-lärare och handledare. Peer learning är en pedagogisk modell som lägger tonvikten på ett studentaktiverande arbetssätt där studenterna uppnår färdigheter och kunskaper tillsammans.
Vi kommer under dagen tillsammans arbeta fram strukturerade läraktiviteter med utgångspunkt i VFU-kursernas styrdokument som handledare och student senare kan använda sig av under VFU.
Tid: 30 november kl. 09:15–16:00. Universitetet bjuder på fika och lunch.
Vårterminen 2024
VFU-portalen och VFU-portföljen
Om VFU-portalen och portföljen
VFU-portalen för VFU-samordnare
Alla utbildningstillfällen sker via mötesverktyget Zoom. Sista anmälningsdag är en vecka före varje tillfälle då också en möteslänk skickas ut.
Utbildningstillfälle 1: Tisdagen den 16 januari 2024, kl. 10.00–11.30
Anmälan till utbildningstillfälle 1: VFU-portalen för VFU-samordnare
Utbildningstillfälle 2: Onsdagen den 27 mars 2024, kl. 13.00–14.30
Anmälan till utbildningstillfälle 2: VFU-portalen för VFU-samordnare
VFU-portalen för VFU-ansvariga på skola och förskola
Alla utbildningstillfällen sker via mötesverktyget Zoom. Sista anmälningsdag är en vecka före varje tillfälle då också en möteslänk skickas ut.
Utbildningstillfälle 1: Onsdagen den 17 januari 2024, kl. 13.00–14.00
Anmälan till utbildningstillfälle 1: VFU-portalen för VFU-ansvariga i skolan
Utbildningstillfälle 2: Torsdagen den 28 mars 2024, kl. 13.00–14.00
Anmälan till utbildningstillfälle 2: VFU-portalen för VFU-ansvariga i skolan
VFU-portföljen för VFU-handledare
Alla utbildningstillfällen sker via mötesverktyget Zoom. Sista anmälningsdag är en vecka före varje tillfälle då också en möteslänk skickas ut.
Utbildningstillfälle 1: Onsdagen den 14 februari 2024, kl. 10.00–11.00
Anmälan till utbildningstillfälle 1: VFU-portföljen för VFU-handledare
Utbildningstillfälle 2: Tisdagen den 9 april 2024, kl. 13.00–14.00
Anmälan till utbildningstillfälle 2: VFU-portföljen för VFU-handledare
VFU-samordnarträff 7 mars
VFU-samordnarträffen vänder sig till dig som jobbar som VFU-samordnare i en kommun eller som VFU-ansvarig på en friskola, och är bland annat ett bra tillfälle att träffas och diskutera VFU-frågor med andra som jobbar med VFU. Länk till anmälan kommer senare.
VFU-seminarier
Förskollärare
Seminarium 1: Introduktion till kursplan/kursguide för VFU. På plats 21 mars klockan 09.15–16.00
Innehåll: Information om Malmö universitet med dess organisation, utbildningens uppbyggnad, handledarrollen samt genomgång av kursplaner och kursguider.
Seminarium 2: Teoretiska perspektiv på förskollärarprogrammet. På plats 4 april klockan 09.15-16.00
Innehåll: Teorier som förskollärarstudenterna studerar under sitt ämnesdidaktiska år på programmet samt teoretiska perspektiv i förhållande till Specialpedagogik och systematiskt kvalitetsarbete.
Förkunskapskrav: Seminarium 1 eller motsvarande från och med ht–21.
Seminarium 3: Handledaruppdrag och bedömning gällande VFU. Den 11 april klockan 09.15–13.00. Seminariet sker digitalt.
Innehåll: Fortsättning och fördjupning gällande lärandemål och betygskriterier samt tips på hur man kan skriva i VFU-rapporten.
Förkunskapskrav: Seminarium 1 eller motsvarande från och med ht–21.
Seminarium 4: Fördjupning gällande VFU – Handledaruppdragets komplexitet. Den 18 april klockan 09.15–13.00. Seminariet sker digitalt.
Innehåll: Mötesplats och nätverkande med fokus utifrån deltagarnas inskickade frågeställningar och önskemål.
Förkunskapskrav: Seminarium 1 eller motsvarande från och med ht–21.
Ämneslärare (7-9 och gymnasium) inklusive KPU (kompletterande pedagogisk utbildning)
11 april klockan 09.15–16.00
Grundlärare fritidshem
11 april klockan 09.15–16.00
Grundlärare f-3 och 4-6
11 april klockan 09.15–16.00
Partnerdag 17 april
Partnerdagen vänder sig till dig som jobbar som VFU-samordnare i en kommun, VFU-ansvarig på en skola/förskola, rektor och VFU-lärare på Malmö universitet.
Närmre presentation av programmet kommer inför träffen.
Tid: 17 april klockan 09.15–15.00. Universitetet bjuder på fika och lunch.
Plats: Malmö universitet, Nordenskiöldsgatan 10 (byggnaden Orkanen)
Workshop peer learning 25 april
Peer learning är en pedagogisk modell som lägger tonvikten på ett studentaktiverande arbetssätt där studenterna uppnår färdigheter och kunskaper tillsammans.
Workshopen vänder sig till dig som är VFU-lärare och handledare. Vi kommer under dagen tillsammans arbeta fram strukturerade läraktiviteter med utgångspunkt i VFU-kursernas styrdokument som handledare och student senare kan använda sig av under VFU.
Tid: 25 april klockan 09.15–16.00. Universitetet bjuder på fika och lunch.
Seminarier om VFU
Avsett som självstudiematerial för VFU-ansvariga och handledare på skolor/förskolor.
Materialet fungerar att arbeta med i arbetslaget när man själv har tid och är skapat för att kunna användas inom samtliga examensinriktningar.
Seminarium 1: Kursplaner och kursguider
Du hittar kursplaner och kursguider för varje examen och inriktning under rubriken Kursplaner, kursguider och närliggande information längre ner på sidan.
Under följande länkar finns filmade föreläsningar som stöd för att sätta sig in i kursplaner och kursguider:
Föreläsning: Vetenskap och beprövad erfarenhet
Margareta Serder och Anna Jobér, universitetslektorer vid Malmö universitet, föreläser om vetenskap och beprövad erfarenhet relaterat till VFU.
Föreläsning: Övergripande principer i styrdokumenten 1
Marie Jedemark och Mikael Londos, universitetslektorer vid Malmö universitet, föreläser om styrdokumentens övergripande principer och huvudsakliga innehåll.
Föreläsning: Övergripande principer i styrdokumenten 2
Marie Jedemark och Mikael Londos, universitetslektorer vid Malmö universitet, föreläser om styrdokumentens övergripande principer och huvudsakliga innehåll. Här är fokus på handledning och bedömning av kunskap om, och tillämpning av, vetenskap och beprövad erfarenhet i VFU-kurserna.
Ett förslag på upplägg för seminariet:
1. Se filmen Vetenskap och beprövad erfarenhet. Diskutera följande frågor gruppvis:
- Hur utvecklar vi ett vetenskapligt förhållningssätt i vår undervisning/verksamhet?
- Hur använder vi teoretiska perspektiv som verktyg för att planera, förstå och utvärdera vår verksamhet?
- Vilka frågor ställer vi och vilka svar söker vi?
- Hur kan vi göra studenterna delaktiga i våra samtal om undervisning/verksamhet baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet?
2. Se filmerna Övergripande principer i styrdokument. Läs kursplaner och kursguider för den examen och inriktning som berör dig som handledare. Diskutera i grupp utifrån frågorna nedan. De tre föreläsningarna har genomförts under partnerdagar och utbildningsdagar för VFU-lärare, och de avslutande frågorna i varje föreläsning vänder sig till VFU-lärare och kan vara intressanta att ta del av.
Varje grupp fördjupar sig i ett lärandemål i progression och följer detta i såväl kursplaner som kursguider.
- Resonera kring vari progressionen och de ökade kraven består.
- Resonera kring hur ni som handledare kan ge stöd åt studenten att nå lärandemålen i enlighet med betygskriterierna.
- Resonera kring stöd åt studenten att reflektera över kopplingen mellan den egna undervisningen/verksamheten tillsammans med er handledare och andra studenter utifrån teori och etiska perspektiv hämtade från kurser i den högskoleförlagda utbildningen.
- Hur kan VFU-rapporten formuleras med utgångspunkt i kursplanerna och betygskriterierna i kursguiderna? Resonera kring värdet av att använda betygskriteriernas formuleringar för att öka förutsättningarna för en likvärdig och rättssäker bedömning från VFU-lärarna.
Seminarium 2: VFU-handboken
I detta seminarium behandlas ansvarsområden, avtal, beslut och riktlinjer. Ordet skola används genomgående för både skola och förskola.
VFU-handboken innehåller beskrivningar av olika ansvarsområden samt länkar till avtal, beslut och riktlinjer.
Förslag på upplägg: (kan delas upp i flera seminarier/tillfällen)
1. Sätt er in i ansvarsområdena för VFU-samordnare, VFU-ansvarig och VFU-handledare.
- Resonera gruppvis kring hur samarbetet och kommunikationen mellan dessa funktioner fungerar på er skola.
- Finns det utvecklingsområden? I så fall, vilka?
- Finns det behov av stöd? I så fall, vad och från vem?
- Hur ska utvecklingsområdena tas om hand? Vem ansvarar för att detta görs?
2. Sätt er in ansvarsområdena för VFU-lärare.
- Resonera kring samarbetet och kommunikationen mellan er handledare och VFU-lärarna.
- Finns det utvecklingsområden? I så fall, vilka?
- Finns det behov av stöd? I så fall, vad och från vem?
- Hur ska utvecklingsområdena tas om hand? Vem ansvarar för att detta görs?
3. Sätt er in i det som står om gemensamma förhållningssätt.
- Resonera kring hur strukturen ser ut och fungerar på er skola.
- Finns det utvecklingsområden? I så fall, vilka?
- Finns det behov av stöd? I så fall, vad och från vem?
- Hur ska utvecklingsområdena tas om hand? Vem ansvarar för att detta görs?
4. Sätt er in i ramavtalet (samt tilläggsavtalet om er skola är en partnerskola).
Länkar till avtalen finns längst ner i handboken.
- Hur svarar er skola upp mot ansvarsområdena i avtalen?
- Hur svarar universitet upp mot sina ansvarsområden?
- Finns det utvecklingsområden? I så fall, vilka?
- Finns det behov av stöd? I så fall, vad och från vem?
- Hur ska utvecklingsområdena tas om hand? Vem ansvarar för att detta görs?
5. Bilda er en uppfattning om beslut och riktlinjer som styr VFU. Det gör ni genom att ta del av länkarna längst ner i handboken.
- Finns det utvecklingsområden? I så fall, vilka?
- Finns det behov av stöd? I så fall, vad och från vem?
- Hur ska utvecklingsområdena tas om hand? Vem ansvarar för att detta görs?
Reguljär handledarutbildning

Kursen syftar till att utveckla kursdeltagarnas förmåga att stödja lärarstuderandes utveckling från novis till professionell under sin verksamhetsförlagda tid i lärarutbildningen.

Kursen ger deltagarna möjlighet att utveckla sin förmåga att stödja och bedöma professionsutveckling och fördjupar sina kunskaper om hur olika handlednings-och samtalsmodeller kan användas i kollega- såväl som i studenthandledning.
Ramavtal och tilläggsavtal
Malmö universitet har sedan 2014 deltagit i försöksverksamhet för övningsskolor och övningsförskolor (partnerskolor). Försöksverksamheten har avslutats och övergått till att bli permanent och omfatta samtliga av landets lärosäten, vilket framgår av en ny förordning (Förordning om utbildning till lärare och förskollärare, SFS 2021:1335).
Nyheter, minnesanteckningar, utvärderingar
Nyhetsbrev för kommuner 2023
Nyhetsbrevet går ut till alla som står som kontaktperson för en kommun i VFU-portalen (i regel VFU-samordnaren), och det är där vi hämtar kontaktuppgifterna för utskicket. Man kan ha mer än en kontaktperson inlagd och det är VFU-samordnaren som har behörighet att ändra dessa uppgifter.
Du som får nyhetsbrevet ansvarar för att vidarebefordra det till kollegor och andra som kan vara berörda av det.
Nyhetsbrev för friskolor 2023
Det här nyhetsbrevet går ut till dig som är registrerad som kontaktperson/VFU-ansvarig för en friskola hos oss.
Vidarebefordra gärna nyhetsbrevet till övriga berörda/intresserade i din organisation.
Om du får ett utskick men inte längre är VFU-ansvarig, är vi tacksamma om du meddelar oss samt vidarebefordrar utskicket till den nya VFU-ansvarige.
Föreläsningar och seminarier
Partnerdag 19 april 2023
Peer Learning:
Strukturerade läraktiviteter, En översikt m.m.
Filmer från utbildningarna kursplaner:
För alla inriktningar:
Föreläsning: Vetenskap och beprövad erfarenhet
Föreläsning: Övergripande principer i styrdokumenten 1
Föreläsning: Övergripande principer i styrdokumenten 2
För förskollärarprogrammet:
Lärandemål: Undervisning del 1
Lärandemål: Undervisning del 2
Lärandemål: Förskolans uppdrag del 1
Lärandemål: Förskolans uppdrag del 2
För grundlärarprogrammet:
För ämneslärarprogrammet och KPU:
Rutiner, riktlinjer, avtal (Dokumentarkiv)
- Prov, omprov och resultatrapportering
- Ramar för hur VFU kan förläggas inom verksamheter med olika förutsättningar (ersätter dokumentet Ramar för samverkan med annan skola)
- Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningarna (reviderat)
- Förtydligande, ramavtal
- Riktlinjer för omprov av VFU/omprovsschema tom antagning ht2020
- Riktlinjer för omprov av VFU/omprovsschema from antagning 2021
- Rutiner vid underkänd VFU
- Teoretiska perspektiv i uv-kurser, grundlärare
- Teoretiska perspektiv i uv-kurser, ämneslärare
- Tillfälliga riktlinjer för VFU under coronapandemi
- Tilläggsavtal - Lista över skolor och förskolor som tecknat avtal
- Tilläggsavtal om fördjupad samverkan avseende den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) inom lärarutbildning (nytt från och med 1/1-2023)
- VFU i de skolformer och undervisningsämnen som ingår i examensinriktningen
Forskning, utvärdering och artiklar
Tomas Kroksmark 2019, En 'förbättrad lärarutbildning' – med praktiken som grund
Mona Holmqvist (2019): Lack of Qualified Teachers: A Global Challenge for Future Knowledge Development in Teacher Education in the 21st Century. Edited by Reginald Monyai University of South Africa om trepartssamtalet och gapet mellan teori och praktik i lärarutbildningarna
Specifik information för studenter och medarbetare på Mau
Studenter
StudenterHär hittar du specifik information för dig som student (till exempel reseersättning och försäkring).
Medarbetare
MedarbetareDu som VFU-lärare på Mau hittar specifik information, till exempel mötestider och kontaktlistor, på Medarbetarwebben.
Kontakt
Frågor om VFU (exempelvis gällande placering, kursplaner och kursguider, anmälan av omprov etc): ls.vfu@mau.se
Teknisk support i VFU-portalen: portalvfu@mau.se