Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Forskning
- Forskning
-
- Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
-
- Forskarskolor
- Forskarskolor
- Utbildning, lärande och globalisering
- Forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten
- Lärande i mångkulturella samhällskontexter
- Lekresponsiv undervisning i förskolan
- Forskarskola: ComBine
- Forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik
- Forskarskola: Relevancing Mathematics and Science Education
- Forskarskola: Hållbar rörelse i skolor och förskolor
- Finna vägar i en tid av stora framtidsutmaningar (FinnFram)
- Forskarskola: ROCIT
- Forskarskola: Pedagogik och yrkeskunnande (YRK)
- Kulturellt möjliggörande undervisning genom språk och litteratur (CuEEd-LL)
- Forskningsämnen
-
- Forskningsmiljöer
- Forskningsmiljöer
-
- Forskningspublikationer
- Forskningspublikationer
- Sök publikationer
- Malmö University Press
- Forskningsevenemang
- Deltagare sökes
- Poddar om forskning
- Bildningsquiz
På sidan -
- Samverkan och innovation
- Samverkan och innovation
- Samverkansområden
- Innovation och nyttiggörande
- Samarbeta med studenter
- Samarbeta med forskare
- Kultursamverkan
- Stöd Malmö universitet
På sidan -
- Om oss
- Om oss
-
- Fakulteter och institutioner
- Fakulteter och institutioner
-
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Institutionen för barndom, utbildning och samhälle
- Institutionen för idrottsvetenskap
- Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle
- Institutionen för skolutveckling och ledarskap
- Institutionen för kultur, språk och medier
- Institutionen för samhälle, kultur och identitet
-
- Fakulteten för teknik och samhälle
- Fakulteten för teknik och samhälle
- Institutionen för datavetenskap och medieteknik
- Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik
- Odontologiska fakulteten
- Ledning och beslutsvägar
-
- Vision, mål och strategi 2025
- Vision, mål och strategi 2025
- Globalt engagemang
- Hållbarhet
- Breddad rekrytering och breddat deltagande
- Kvalitetsarbete vid universitetet
-
- Musikverksamhet
- Musikverksamhet
- Studentarbeten – videoverk
- Alumni & vänner
- Universitetet i en orolig värld
På sidan
Samverkansområden
Malmö universitet
Vid Malmö universitet sker samverkan på alla samhällsnivåer med samtliga samhällssektorer och med enskilda medborgare. Syftet med samverkan är att skapa ömsesidigt mervärde för universitetet, deltagande parter och samhället. För universitetets del innebär det ökad kvalitet och relevans i forskning och utbildning samtidigt som våra samverkansparter får tillgång till forskningsbaserad kunskap.
Lokal samverkan
På lokal nivå samverkar universitetet med en rad kommuner och
andra aktörer inom offentlig sektor, företag från olika branscher, civilsamhället och enskilda medborgare. Samverkan med civilsamhället sker dels med lokala organisationer, dels med organisationer som agerar både lokalt, nationellt och internationellt, exempelvis Rädda barnen och Röda korset. Samverkan med civilsamhället kan ses som ett kompletterande sätt att inkludera enskilda medborgares perspektiv.
Lärosätet har också en satsning på kultursamverkan, för att synliggöra och stärka samverkan med kulturlivet.
Kultursamverkan vid Malmö universitet
Samverkansavtal med Malmö stad
Ett centralt exempel på lokal samverkan är universitetets partnerskapsavtal med Malmö stad. Hållbar stadsutveckling, jämlik välfärd, kompetensförsörjning och Malmös attraktivitet är de fyra områden som står i fokus i samverkansavtalet mellan Malmö stad och Malmö universitet. Det övergripande syftet med avtalet är att stärka förutsättningarna för en hållbar samhällsutveckling som kommer alla till del.
Lokal samverkan
Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning
Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning
Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning (Muvah) är en kunskapsallians mellan Malmö stad och Malmö universitet med förebild från University of East London. Målet är bland annat att öka Malmöungdomars inträde på arbetsmarknaden och få fler ungdomar från underrepresenterade grupper att välja högre utbildning.
Institutet för studier i Malmös historia
Institutet för studier i Malmös historia
Institutet för studier i Malmös historia (IMH) är ett centrum för urbanhistorisk forskning som forskar om städers roll i historien, stadslivets förändringar och om hur städers identitet produceras och sprids. En central del av institutets verksamhet är att skapa historiska dialoger på olika platser i Malmö.
LFM30: Klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö
LFM30: Klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö
Malmö universitet är medlem i LFM30, en organisation med målet att minska byggbranschens klimatpåverkan. LFM30 har målet att skapa en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö till 2030. Det ska göras i samarbete med 126 aktörer i byggbranschen och akademin.
Regional samverkan
På regional nivå samverkar universitetet med näringsliv och offentlig sektor exempelvis Region Skåne, andra regioner samt kommuner. Här finns bland annat samverkan med skolhuvudmän och vårdgivare. Samverkan med folktandvårdsorganisationerna i södra Sverige sker bland annat genom Klinisk Odontologisk Forskning i Sydsverige.
Lärosätet ingår även i Forsknings- och innovationsråde i Skåne tillsammans med bland annat näringsliv och offentlig sektor. Inom Open Lab Skåne sker samverkan med näringsliv inom t ex life science och materialvetenskap. Regionalt och lokalt sker samverkan även genom representation i styrelser samt medlemskap i nätverk och klusterorganisationer som företräder näringslivet.
Samverkansavtal med Region Skåne
Ett centralt exempel på regional samverkan är universitetets samverkansavtal med Region Skåne. Malmö universitet och Region Skåne skapar betydande mervärde genom att tillsammans öka den gemensamma förmågan att ta initiativ och identifiera lösningar på komplexa samhällsfrågor. Samverkan är en viktig förutsättning för att båda parter ska kunna utföra sina respektive samhällsuppdrag och bidrar till utvecklingen av den egna verksamheten.
Samverkansavtal med Region Skåne
Regional samverkan
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne
Forsknings- och innovationsrådet i Skåne
Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne (FIRS) arbetar med att förbättra förutsättningar för forskning och innovation i Skåne genom ett samspel mellan det offentliga, akademi och näringsliv. FIRS verkar för att Skåne ska vara en globalt konkurrenskraftig ekonomi som driver hållbar tillväxt.
NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne
NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne
Nätverket är en gemensam plattform för den idéburna sektorn i Skåne. De samlar regionala idéburna aktörer så som humanitära organisationer, studieförbund, idrottsföreningar och sociala entreprenörer och agerar som en brobyggare mellan den idéburna sektorn och andra sektorer.
Centrum för fastighetsföretagande
Centrum för fastighetsföretagande
CFFF:s vision är att skapa ett nytt och tvärvetenskapligt synsätt på forskning och utveckling inom fastighetsföretagande i Öresundsregionen. Syftet att skapa en dynamisk miljö där olika vetenskaper, erfarenheter och perspektiv möts i en utvecklande miljö.
Klusterorganisationer
OpenTech
OpenTech
I nätverket OpenTech, tidigare Mobile Heights, samarbetar Malmö universitet med bland andra Ericsson, Sony Mobile, Telia samt Lunds och Blekinge universitet för att främja innovation och tillväxt inom temaområdena Connected Health och Connected cities.
Medicon Valley Alliance
Medicon Valley Alliance
Medicon Valley Alliance är en paraplyorganisation inom Life Science med syfte att stärka samarbetet mellan universitet, näringsliv och regioner i Sverige och Danmark.
Sustainable Business Hub
Sustainable Business Hub
Sustainable Business Hub är en klusterorganisation i södra Sverige med inriktning mot smarta hållbara städer som matchar företag, kommuner och akademi för att öka konkurrenskraften och stimulera gröna innovationer.
IUC Syd
IUC Syd
IUC Syd
Malmö universitet är medlem i det industriella utvecklingscentrumet IUC Syd. Organisationen är ett skånskt industrikluster och stödjer företagen i regionen genom utvecklingsinsatser. De utgör en mötesplats mellan näringsliv, akademi och offentlig sektor och fokuserar på frågor och utmaningar inom områdena teknik, affärer och kompetens
Unga Talanger till Skånsk Industri för Cirkulär Tillväxt
Unga Talanger till Skånsk Industri för Cirkulär Tillväxt
Malmö universitet är partner i KTP-projektet UTSICT, där nyexaminerade akademiker under sex månader får möjlighet att arbetar som projektledare hos deltagande företag. Projektet syftar till att driva strategiskt utvecklingsarbete för att hjälpa företag i Skåne att anpassa sig till en cirkulär ekonomi och främja hållbar tillväxt. Projektet finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och projektleds av IUC Syd.
Nationell samverkan
På nationell nivå sker samverkan med bl a företag som är aktiva på både den nationella och internationella marknaden. Här finns även samverkan med offentlig sektor och olika skolhuvudmän inom forumet Utbildning, Lärande, Forskning. Mötesplats Social Innovation är en viktig nationell samverkans- och kunskapsnod för social innovation och samhällsentreprenörskap.
Nationell samverkan
Utbildning, lärande, forskning (ULF)
Utbildning, lärande, forskning (ULF)
ULF är en nationell försöksverksamhet som genomförs på uppdrag av regeringen. Försöksverksamheten ska utveckla och prova hållbara samverkansmodeller mellan akademi och skola vad gäller forskning, skolverksamhet och lärarutbildning. En viktig avsikt är att samverkan ska ske på lika villkor.
Mötesplats Social Innovation (MSI)
Mötesplats Social Innovation (MSI)
MSI vid Malmö universitet är den samlande nationella kunskapsnoden för social innovation och samhällsentreprenörskap. Tillsammans med såväl akademi som näringsliv och offentliga och idéburna aktörer byggs kapacitet för innovation som möter samhällsutmaningar.
Internationell samverkan
På internationell nivå sker samverkan med näringsliv samt via allianser och nätverk. Universitetet är bland annat partner i:
- European University of Cities in Post-Industrial Transition (UNIC)
- European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI)
- EU-initiativet New European Bauhaus (NEB)
Universitetet har även internationell studentsamverkan genom praktik på företag, ambassader, icke-statliga organisationer, EU-institutioner och FN.
Europauniversitet UNIC
University Network of Post-Industrial Cities
University Network of Post-Industrial Cities
UNIC är en allians av tio lärosäten i postindustriella städer. Det ingår i European Universities, ett EU-initiativ för att skapa nya samarbeten för lärosäten och utbytesmöjligheter för personal och studenter. Medlemskapet ger universitetet möjlighet att stärka det internationella samarbetet inom forskning och utbildning och fördjupa samarbetet med Malmö stad.
UNIC Centre for City Futures
UNIC Centre for City Futures
En viktig del av universitetets engagemang i UNIC är att bidra till utvecklingen av UNIC Centre for City Futures, en infrastruktur för samverkan och samskapande. Tanken är att skapa en starkare och mer långsiktig koppling mellan universitetet och de utmaningar som finns i det omgivande lokalsamhället, och möjliggöra för forskare, medborgare och experter att samlas för att forma framtidens städer.
Allianser och nätverk
European Network of Innovative Higher Education Institutions
European Network of Innovative Higher Education Institutions
Malmö universitet representerar Sverige i ett nätverk för de mest innovativa lärosätena i Europa, European Network of Innovative Higher Education Institutions (ENIHEI). I uppdraget ingår att bidra med idéer för hur högre utbildning kan leda till ökad innovationskraft samt vara föregångare när det gäller att implementera EU:s nya innovationsagenda. Universitetet är delaktiga i de tre arbetsgrupperna Promote the creation of university living labs, Training teachers to become actors of innovation och Fostering women leadership in deep-tech innovation.
New European Bauhaus
New European Bauhaus
New European Bauhaus är ett initiativ för att lyfta fram betydelsen av estetiska, sociala och kulturella värden i den gröna omställningen av samhället som ska bidra till EU:s klimatmål om en klimatneutral union senast år 2050. Det handlar om hur vi vill leva och bo i framtiden, med utgångspunkt i värderingarna: hållbarhet, estetik och inkludering. Bauhaus of the Seas Sails (BoSS) Malmö är ett pilot-projekt inom NEB som syftar till att utforska en ny havskultur i Malmö.
Mer internationell samverkan
Coalition for Advancing Research Assessment
Coalition for Advancing Research Assessment
Alliansen CoARA har över 600 medlemsorganisationer, bland andra offentliga och privata forskningsfinansiärer, universitet, forskningscentrum och institut. CoARAs vision är att bedömningen av forskning, forskare och forskningsorganisationer ska ta hänsyn till de olika resultat, metoder och aktiviteter som maximerar forskningens kvalitet och genomslag. Detta kräver att bedömningen i första hand baseras på kvalitativa bedömningar, där kollegial granskning är central.
Cities Changing Diabetes
Cities Changing Diabetes
Cities Changing Diabetes är ett globalt partnerskapsprogram initierat av Novo Nordisk (ett globalt hälso- och sjukvårdsföretag) som svar på den dramatiska ökningen av diabetes i världen. Malmö är den första svenska staden som ansluter sig till det globala samarbetsprojektet för att hitta lösningar på problemen med ökande övervikt, fetma och diabetes lokalt.