Musiken går rätt in i pedagogiken
Anders Wiking läser till förskollärare och har tidigare arbetat med pedagogik för personer med autism. När han ville hitta en utbildning var det just pedagogiken som lockade mest.
– Jag var inne på att läsa till specialpedagog och när jag såg att det fanns en musikprofil på förskollärarutbildningen då jag också får lärarlegitimation, vilket jag kan behöva om jag vill jobba med specialpedagogik senare, så valde jag att gå den vägen.
Även om Anders länge var inne på att fortsätta arbeta med personer med autism, har han under utbildningens gång hittat glädjen i att arbeta med barn.
– Nu när jag har provat på yrket på förskola så inser jag hur kul det är att jobba med barn! Det är lite annorlunda från det jag gjorde innan men jag kan använda mycket av det jag har med mig in i förskollärarrollen.
Musik som pedagogiskt verktyg
Det var just musikprofilen som fångade Anders intresse. Att jobba med musik som ett pedagogiskt verktyg var inget nytt för honom då han i sitt tidigare arbete också hållit i musikgrupper.
– Det var en naturlig övergång. Sen att jag nu ska arbeta med barn och inte med vuxna med kognitiva funktionsnedsättningar är en annan sak.
– Jag tycker att musiken är så viktig så att det egentligen borde vara den vanliga förskollärarutbildningen. Musik är ett brett spektrum som går rätt in i pedagogiken. Det är en väldigt naturlig del i lärandet.
Spelar själv gitarr
Anders har spelat gitarr länge nu men plockade upp den först när han var 19 år. Från att ha kunnat fyra ackord kan han nu spela riktigt bra. Och det handlar om övning och tid, poängterar Anders.
– Det är upp till en själv att lära sig och utvecklas inom musik och att bli bättre på att spela sitt instrument. Du måste inte vara en jätteduktig musiker för att gå på musikprofilen men du måste ta musik på allvar. Jag tror att en del skräms bort och tror att man måste vara utbildad musiker för att kunna gå utbildningen - men så är det inte.
– Det vi lär oss handlar mycket om att du ska kunna kommunicera aktiviteten och hela upplevelsen av musik till barn. Det är kärnan. Genom didaktiken lär vi oss hur man till exempel lär ut en låt så att barnen kan följa med. Det handlar om hur man använder rytm, puls och dynamik för att nå ut till barnen, berättar Anders.
Musik som metod i klassrummet
Under utbildningen används musik också i klassrummet. När studenterna redovisade ett projekt om återvinning gjorde de en musikvideo med källhänvisningar och allt. När de skulle lyfta fram ett problem för att diskutera det i klassen spelade de först upp problemet som en scen i en teater. Studenterna har också gjort en musikal som blev så populär att de nu spelar den på förskolor i Malmö.
Anders beskriver miljön i klassen som väldigt öppen och tillåtande. Redan från musiksamlingen första dagen övas de i att utmana sig själva i grupp. Utifrån ser det säkert löjligt ut, säger Anders, men det får studenterna att utvecklas ihop.
– Går det bra så går det bra och går det dåligt så får man tips på hur man kan göra det bättre, avslutar Anders.