Axel lämnade krogsvängen – blev spelutvecklare
Efter 15 år inom restaurangbranschen längtade Axel Hammer efter något nytt. Han valde att studera spelutveckling vid Malmö universitet och arbetar nu på Sharkmob, ett av de större dataspelbolagen i Malmö. Där får han möjlighet att verka i en kreativ miljö med goda utvecklingsmöjligheter.
Axel Hammer har tidigare arbetat i olika roller inom servicebranschen både i Sverige och utomlands. Han har varit bartender, jobbat i garderoben, i receptionen och som barchef. Dessutom har han erfarenhet från hotellmanagement och stora evenemang som Eurovision.
För några år sedan kände han att han hade utforskat allt inom servicebranschen och ville prova något helt nytt. Han övervägde att utbilda sig inom app-utveckling, men valde till slut spelutveckling.
Strävar efter att erbjuda positiv upplevelse
– Det kändes som en bred utbildning som skulle passa mig. Jag är van vid att arbeta i olika sammanhang och strävar alltid efter att ge gästerna en positiv upplevelse. Som spelutvecklare arbetar man för att skapa en attraktiv produkt och anpassa den efter konsumenternas behov. Det är ett liknande tankesätt, säger Axel.
När Axel började på programmet var han 28 år. De flesta av hans kurskamrater var yngre och många av dem hade redan erfarenhet av kodning. För Axel var det mycket som var helt nytt.
Utbildningen, och Axels tidigare erfarenhet, ledde efter ett tag till ett jobb på Sharkmob, först som speltestare och sedan som speldesigner. Nyligen tog han steget till att börja arbeta som Live designer, en roll som fokuserar på att skapa och hantera innehåll som regelbundet uppdateras efter spelets lansering. Live designerns mål är att hålla spelupplevelsen engagerande och dynamisk över tid.
Kreativitet och samarbetsförmåga viktigt
Axel trivs med att arbeta kreativt tillsammans med kompetenta kollegor och älskar att vara en del av ett företag vars produkter används och är kända över hela världen.
Han betonar vikten av lagarbete och kommunikationsförmåga inom spelutveckling. Hans tidigare erfarenheter från servicebranschen har gett honom god träning i dessa områden.
– Om du är dålig på att kommunicera så spelar det inte så stor roll att du är en jätteduktig programmerare. Men kommunikationsförmågan är en skill som du kan öva upp också, och något som du får träning i under utbildningen, säger han.
Axels tips: se utbildningen som ett åttatimmars-jobb
Till den som överväger att söka spelutvecklingsprogrammet vid Malmö universitet har Axel ett tydligt råd:
– Gör det! Utbildningen kan vara tuff ibland, särskilt när det gäller matten och fysiken, men ge inte upp. För mig funkade det bäst att se det som ett åtta timmars arbete – vara på plats under dagen för att sedan kunna vara ledig. Passa också på att ta alla chanser till grupparbeten seriöst. De är viktiga smakprov på hur det är att jobba på riktigt.
Text: Cecilia Lindberg