Presentation

Joshka Wessels är en dokumentärfilmare och Docent i Medie- och Kommunikationsvetenskap vid Institutionen för konst, kultur och kommunikation – K3, Fakulteten för kultur och samhälle med bakgrund i visuell antropologi och kulturgeografi. Hon undervisar på internationella MA-kursen för Communication for Development (ComDev)

Hennes intressen är i immersiv media teknologi, participativa metoder, medborgarmedia och sociala rörelser och hon har expertis inom migration och integration, freds- och konflikt, miljömässiga frågor och konflikt områden i Södra Västasien och Norra Afrika. Vid sidan av TV dokumentärfilmer har hon även producerat Virtual Reality 360-upplevelser som hon har vunnit priser för. Hon är angelägen om att utforska användningen av video och uppslukande media i forskning och kombinera sina vetenskapliga och medieproduktionsfärdigheter i sina innovativa forsknings metoder.

Hon är för närvarande huvud forksare för flera forskningsprojekt i Sudan om motståndskraft mot klimatförändringar och graffitin och miljövårdens roll i sociala förändring. Vidare är hon engagerad i forskningsmiljö om syrier i Jordanien, Turkiet och Sverige i samarbete med Göteborgs universitet och ett projekt om postmigrant condition och Arabiska-talande creativa industrin i Sverige under ledning av professor Maja Povrzanovic Frykman vid Malmö universitets forskningscentrum för studier av migration, mångfald och välfärd (MIM).

Hon är senior fellow vid Centre for Syrian Studies vid University of Saint Andrews, Storbritannien. I 2019 publicerade hon en landmärkebok "Documenting Syria: Film-making, Video Activism and Revolution" med IB Tauris/Bloomsbury UK.