Forskningen fokuserar på grundläggande och tillämpad atomspektroskopi, i synnerhet atomstruktur och atomers växelverkan med ljus. Tillämpningarna sträcker sig från karakterisering av atomkärnor och cancerbehandlingar till galaxutveckling.

Forskargruppen inom fysik vid Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik utför kvantstrukturberäkningar, utvecklar beräkningsmetoder och datorprogram samt analyserar atomär data från Fourier-transformspektroskopi och mätningar av atomära livstider. Resultaten tillämpas inom olika forskningsfrågor, till exempel inom områdena medicin och astrofysik.

Vi arbetar inom följande områden:

Astrofysik

Gruppen arbetar dels med generell galaktokemisk utveckling och försöker förstå var och hur olika grundämnen har bildats på en kosmisk skala, och dels med galaktisk arkeologi som går ut på att förstå hur olika delar av vår galax — och därmed galaxer i allmänhet — har bildats och utvecklats. Undersökningsmetoden som används är högupplöst stjärnspektroskopi.
Förutom internationella samarbeten är forskargruppen aktiv inom det lokala nätverket Lund Observatory.

Atomär astrofysik

Mer än 99 procent av all synlig materia i universum är i form av plasma. Forskargruppen utvecklar experimentella metoder och datorprogram som används för att bestämma atomär data som används i analysen av ljuset från plasmor för att ge information om dess grundläggande egenskaper. Det är temperatur och densitet, samt mängden och isotopsammansättningen av olika grundämnen är exempel på egenskaper. 
Data om förekomster används för att testa olika nukleosyntesmodeller i stjärnorna och spåra galaxens kemiska utveckling. Dessutom finns det viktiga tillämpningar för framtida energikällor som till exempel fusionsreaktorer. Forskargruppen är drivande inom CompAS- och LUMCAS-nätverken samt ingår i konsortiet bakom den nationella anläggningen DESIREE för studier av kalla atomer.

Atomära data för tumörterapi

Gruppen utvecklar programvara som simulerar kaskader av elektroner och Röntgenstrålning som frigörs genom den så kallade Auger-effekten. Data från simuleringarna valideras mot andra beräkningar och mätningar och ligger till grund för noggranna uppskattningar av deponerad energi vid tumörbehandling med Auger-elektron-utsändande isotoper.

Atomfysik nära atomkärnan

Inom gruppen utvecklas metoder och programvara för beräkningar av atomära data som i kombination med resultat från högprecisionsmätningar, vid till exempel ISOLDE, den radioaktiva jonstråleanläggningen vid CERN i Schweiz, möjliggör att egenskaper hos atomkärnan kan extraheras. Forskningen lär oss mer om exotiska atomkärnor och resultaten används för att testa teorin som beskriver kärnans struktur.

Forskare, publikationer och projekt

Totalt antal träffar: 19

Forskarutbildning i tillämpad fysik

Malmö universitet har forskarutbildning i forskarutbildningsämnet tillämpad fysik.

Tillämpad fysik utgörs av de delar av fysiken som är relevanta för tekniska tillämpningar och naturfenomen. För utbildningen i Malmö inkluderar dessa delar materialvetenskap, atom- och astrofysik och synkrotronljusfysik med tillämpningar.

Kontaktperson för forskarutbildningsämnet tillämpad fysik: Henrik Hartman