i

Event
Öppet samtal om populism, illiberalism och extremism

Tisdag 1 oktober, 16:15 - 17:30
Niagara, öppna ytan på plan 5, Nordenskiöldsgatan 1
EU-flagga

Populism, illiberalism och extremism – står demokratin i Europa vid ett vägskäl?

Under den senaste decennierna har politisk populism, illiberalism och extremism skördat stora framgångar i Europa och andra delar av världen. I dag styrs flera länder på vår kontinent av politik som präglas av nationalism och ett samhällsideal där genusfrågor förkastas och kvinnor förväntas ta en tillbakadragen roll. I flera nyligen genomförda val, exempelvis till EU-parlamentet och i tyska delstater, blev extremistiska partier de stora vinnarna.

Bilden av vart de politiska vindarna blåser är dock inte entydig. I de tre nordiska EU-länderna backade partier inom ytterhögern i EU-valet och det högernationalistiska partiet ”Lag och rättvisa” tvingades i fjol att lämna makten efter åtta år i Polen.

Så vart är demokratin och samhällsutvecklingen i Europa på väg? I detta öppna samtal tittar vi närmare på hur populism, illiberalism och extremism påverkar oss i Europa.

Några frågor som tas upp

  • Hur påverkas vår förmåga att ta itu med allvarliga samhällsutmaningar som klimatförändringar, migration och växande ekonomiska och sociala klyftor, när de populistiska rörelserna får ökat inflytande?
  • Vad händer med förtroendet för demokratiska institutioner när populistiska rörelser vinner mark?
  • Hur påverkas den akademiska friheten (fri forskning och utbildning) av denna nya politiska situation?
  • Varför används genusfrågor som slagträn i dagens offentliga debatt?
  • Kan vi återupprätta den politiska diskursen?

Moderator

Rebecka Lettevall, professor i intellektuell historia och prorektor för globalt engagemang och mänskliga rättigheter 

Deltagare

  • Andrea Petö, professor i genusvetenskap vid Centraleuropeiska universitetet i Wien, gästprofessor vid Malmö universitet 
  • Tina Askanius, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, Malmö universitet 
  • Isobel Squire, doktorand, globala politiska studier, Malmö universitet 

Samtalet kommer att genomföras på engelska.

Fakta

Därför anordnar Malmö universitet panelsamtalen: ”Öppet samtal om …”

Faktaresistens, polarisering och, inte sällan, onödigt högt tonläge. Det för en demokrati så viktiga offentliga samtalet förmörkas i dag ofta av konfliktsökande och smutskastning. Det är en utveckling Malmö universitet vill motverka och vända.

I vår samtalsserie om aktuella frågor låter vi forskningsbaserad kunskap, beprövad erfarenhet samt olika perspektiv och traditioner brytas mot varandra – med respekt för framförda argument och deltagande individer. Här är drivkraften att skapa en arena där vi tillsammans – ökar förståelsen för varandra, vårt samhälle (lokalt som globalt) och vår samtid.