Centrum för samverkan och samordning stödjer och driver utveckling genom samverkan med det omgivande samhället samt samordnar fakultetsgemensamma utbildningsfrågor. Målet med vår samverkan är att få till ett ömsesidigt utbyte där kunskapen och kompetensen på universitetet ska komma samhället till nytta. Kontakta oss om du vill veta mer eller har förslag och idéer på hur vi kan samverka.

Kompetensutveckling och stöd i skol- och verksamhetsutveckling

Centrum för samverkan och samordning, tidigare RUC, erbjuder olika former av uppdragsutbildningar för utveckling och lärande till individ- grupp- eller organisationsnivå. Vi har framför allt fokus på kompetens- och verksamhetsutveckling inom eller i anslutning till skolsektorn. 

Utveckling och lärande på vetenskaplig grund för olika målgrupper verksamma inom förskola och skola är vår kärnverksamhet men vi arbetar även med uppdragsgivare utanför skolsamhället. Dialogen är en viktig metod för förankring och delaktighet i planeringsarbetet.

 

Vårt erbjudande till er

  • Skräddarsydda utbildningar i form av kurser, föreläsningar och seminarieserier.
  • Kompetensutvecklingsinsatser så som forskningscirklar, låna en forskare och handledning.
  • Stöd i analysarbete samt uppföljning och utvärdering.
  • Fristående kurser och utbildningar på avancerad nivå (magister och master) för lärare och skolledare.

Exempel på områden för kompetensutvecklingsinsatser

Målgruppen är bred och i utbildningarna möter vi bl.a. studie- och yrkesvägledare, pedagogisk personal i förskolor, skolor och på fritidshem, men även andra kommunala och statliga aktörer i samhället.

  • Förebyggande och hälsofrämjande arbete
  • Kollegialt lärande
  • Ledarskap
  • Nyanländas lärande
  • Specialpedagogik 
  • Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt
  • Studie- och yrkesvägledning
  • Systematiskt kvalitetsarbete
  • Verksamhetsutveckling inom förskola
  • Ämnesdidaktisk kompetensutveckling

Uppdragsutbildning om att stärka fritidshemmet

På uppdrag av AcadeMedia har Malmö universitet tagit fram en utbildning med fokus på fritidshemmet.

– Vi är så nöjda och vi ser i våra utvärderingar att deltagarna i hög grad uppskattade utbildningen. Det händer något när man får diskutera pedagogik tillsammans med andra likasinnade – det blir ett gemensamt kunskapsbyggande, säger Josefine Andersson, kursledare på Malmö universitet.

Den första kullen examinerats och planen är att starta en ny utbildningsomgång i januari 2024.

Samarbete med Skolverket för att höja kunskapsresultaten: Riktade insatser och Samverkan för bästa skola

Malmö universitet har gått in i ett samverkansuppdrag med Skolverket för att höja kunskapsresultaten i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Uppdraget "Riktade insatser för högre kunskapsresultat och ökad måluppfyllelse" ersätter delvis tidigare uppdrag som "Samverkan för bästa skola" och...

Samarbete med Skolverket för att höja kunskapsresultaten: Riktade insatser och Samverkan för bästa skola

Malmö universitet har gått in i ett samverkansuppdrag med Skolverket för att höja kunskapsresultaten i skolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Uppdraget "Riktade insatser för högre kunskapsresultat och ökad måluppfyllelse" ersätter delvis tidigare uppdrag som "Samverkan för bästa skola" och "Nyanländas lärande".

Samverkan för bästa skola (SBS) är en nationell satsning från Skolverket för att förbättra resultat, kvalitet och likvärdighet genom att stödja lokalt förbättringsarbete. Hittills har över 150 huvudmän och över 500 skolenheter valt att medverka i SBS-arbetet. Malmö universitet har under flera år varit ett av de sex lärosäten som haft uppdrag inom SBS. Under 2025 sker förändringar i satsningens upplägg och innehåll och SBS byter namn till Riktade insatser.

– Riktade insatser vänder sig till skolor med låga resultat eller hög andel elever som inte fullföljer sina studier, men också till förskolor med svåra förutsättningar att förbättra sina resultat på egen hand, säger Eva-Britt Elfman, samordnare och projektledare för uppdraget.

Beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund

Malmö universitet har inlett ett samarbete med Skolverket för att genomföra resultat -och orsaksanalyser för skolhuvudmän inom det nya uppdraget.

– Syftet är att ge vetenskapligt stöd så att huvudmännen kan identifiera orsaker till låga kunskapsresultat och basera sina insatser på vetenskapligt grundad analys. Målet är att varje huvudman ska kunna planera, följa upp och utveckla utbildningen för att höja kunskapsresultaten och öka måluppfyllelsen i skolan, vuxenutbildningen, förskolan, förskoleklassen och fritidshemmet, säger Magnus Erlandsson, en av flera forskare och utbildare som bidrar med vetenskapligt stöd från Malmö universitet.

Under de första terminerna får huvudmannen och de utvalda verksamheterna stöd i att beskriva och analysera sin verksamhet. I en åtgärdsplan utformar de sina mål för förbättringsarbetet. Därefter samverkar Skolverket och olika lärosäten för att ge förbättringsstöd utifrån identifierade behov, baserat på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Malmö universitets roll

Malmö universitet fortsätter att vara en del av ett nationellt lärosätesnätverk som samordnar forsknings- och utvecklingsstöd, vilket möjliggör gemensamt lärande och forskarmedverkan i stödet till huvudmännen. Teamet på Fakulteten för lärande och samhälle består av 10–15 personer med olika roller och kompetenser. De arbetar med olika skolformer och stödinsatser, både i Skåne och på andra platser i landet. Det vetenskapliga stödet ska hjälpa varje huvudman att hitta åtgärder som kan förbättra deras förmåga att planera, följa upp och utveckla utbildningen för att höja elevernas kunskapsresultat.

Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare

Regeringen har beslutat om ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare. Programmet syftar till att stärka professionerna, öka yrkets attraktionskraft och förbättra undervisningens kvalitet. Det kommer att erbjuda strukturerad och likvärdig kompetensutveckling samt ett meriteringssystem för legitimerade lärare och förskollärare med minst sex års yrkeserfarenhet. Föreslagna ändringar i skollagen kommer att träda i kraft den 1 september 2025.

Om professionsprogrammet

Kompetensutveckling

Professionsprogrammet innehåller en nationell struktur för kompetensutveckling som inkluderar akademiska kurser och praktiknära forskning. Målet är att ge alla yrkesverksamma inom skolan möjlighet att utveckla sin yrkesskicklighet på ett strukturerat sätt, baserat på barnens och elevernas behov.

Meriteringssystem

Meriteringssystemet består av  fyra nivåer och ger legitimerade lärare och förskollärare möjlighet att få sin kompetens och erfarenhet erkänd. Detta system hjälper också arbetsgivare att strategiskt planera kompetensanvändning och utveckling inom skolan.

Nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare (Skolverkets webbplats)

Forskning och utveckling i samverkan

Vi tar gärna emot förfrågningar kring olika forskningssamarbeten och forskningsuppdrag samt förmedlar kontakt med forskare utifrån kompetens och behov. Det kan finnas önskemål om att få ett projekt eller en process inom den egna verksamheten beforskad eller om att genomföra ett gemensamt forskningsprojekt, där verksamhetens medarbetare är delaktiga i processen.

Vid behov bokar vi gärna in ett möte för ytterligare information och diskussion innan vi tillsammans når fram till vad insatsen ska omfatta.

Kontakt 

Kontakta oss med frågor om samverkan

Om du redan har etablerade vägar in för samverkansfrågor med Fakulteten för lärande och samhälle går det givetvis bra att använda dem, annars kan du kontakta oss via mejl så leder vi dig rätt.

cesam@mau.se