i

FAKULTETEN FÖR LÄRANDE OCH SAMHÄLLE (LS) | Seminarium
Högre seminariet HHDI: Women and household medicine in 18th century Finland

Torsdag 26 september, 15:15 - 17:00
Scylla SC2-314, Nordenskiöldsgatan 6
Det här evenemanget har redan passerat
Orkanen.

Högre seminariet i historia och historiedidaktik vid Institutionen för samhälle, kultur och identitet gästas av Charlotte Cederbom som presenterar en artikel. Abstract nedan:

"Det föreliggande är ett abstrakt för en planerad artikel till en antologi med arbetsrubriken Food, Plants, Remedies and Healing Practices: Women’s Ideas in the History of Medicine, med planerad publicering 2025.

Artikeln grundar sig på mitt arbete som redaktör för projektet Historiska recept, vid Svenska litteratursällskapet i Finland, där vi kartlägger och till viss del digitaliserar och tillgängliggör recepthandskrifter från främst 1700- och 1800-talen. Recepten består till största delen av maträtter och annat ätbart, men så gott som alla handskrifter innehåller också recept på såväl färgning som medikament. Den här kombinationen av recept placerar hushållsmedicin i samma sfär som matlagning och köksbestyr.

Även om modern forskning med all rätt har ifrågasatt en tidigare tänkt tydlig dikotomi mellan en kvinnlig och manlig sfär för tiden innan 1800-talet, visar tryckta och brett cirkulerade hushållsböcker att den tilltänkta läsaren var en kvinna. Recepthandskrifterna har i de allra flesta fall då skribenten har kunnat identifieras författats av kvinnor, för kvinnor. Hushållsmedicin har därför en självklar plats i den könade medicinhistorien.

Artikeln har ett intersektionellt upplägg och kommer att besvara frågor så som vem som skrev medicinrecept och för vem? Var medikamenten i manuskripten skrivna för kvinnors åkommor, eller finns det spår av ett bredare ansvar för hela hushållets hälsa? Vad kan recepten berätta om kunskapsöverföring mellan generationerna och hur formade det kvinnors förståelse för och interaktion med hushållsmedicin och läkande praktiker?"