Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig på organisationen Helamalmö, utses till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa och samhälle på Malmö universitet. Han får utmärkelsen för sitt arbete med barn och unga i socialt utsatta områden.

– Det känns overkligt. Jag kommer ju från en icke-akademisk bakgrund och har under hela mitt vuxna liv jobbat i de delar av samhället som vi ofta tänker på som bortglömda eller försummade, säger Nicolas Lunabba.

– Att vårt arbete vinner ett sådant erkännande är häftigt men också viktigt eftersom det förhoppningsvis leder till ett uppmärksammande av frågor som rör social rättvisa och social hållbarhet.

Nicolas Lunabba började arbeta som ungdomsledare i början av 2000-talet, först genom att träna basket med barn och unga i utsatta områden i Malmö. Men fritidsaktiviteterna utvecklades snabbt till en bredare social verksamhet för att skapa bättre levnadsförhållanden i områdena. 

Helamalmö verkar för social rättvisa och hållbarhet med särskilt fokus på barn och unga. Nicolas Lunabba har varit verksamhetsansvarig för organisationen sedan 2006. Förutom att erbjuda aktiviteter, socialt stöd och mötesplatser har Helamalmö även uppmärksammats för att ha bidragit till att öka tryggheten i Nydala i Malmö.

Genom Helamalmö har Lunabba under åren haft ett tätt samarbete med Malmö universitet och institutionen för socialt arbete. Tillsammans med forskare vid institutionen och ABF har han bland annat tagit fram en universitetskurs om social mobilisering.

– En nyckel i samarbetet har varit att vi delar samma analys med forskarna om hur det ser ut i samhället och vad som behöver göras. Kontakten med universitetet har också inneburit en viktig lärandeprocess för oss. Utan dialogen med forskarna hade Helamalmös verksamhet inte blivit densamma, säger Lunabba.

Det är institutionen för socialt arbete som nominerat honom.

– Det är glädjande att Nicolas Lunabba för sitt mångåriga och inspirerande arbete utses som hedersdoktor vid fakulteten. Vi uppskattar hans återkommande samarbete med universitetet, vilket stimulerat såväl utbildning som forskning vid institutionen. Det är teori i kombination med praktik när det är som bäst och vi ser fram emot ett fortsatt givande utbyte, säger Maria Hjortsjö, prefekt vid institutionen för socialt arbete.

Text: Anna Dahlbeck

Läs mer

Nicolas Lunabba fick stor uppmärksamhet för sitt sommarprat 2021, där han skildrade förutsättningarna för barn och unga i utsatta områden. Lyssna på sommarpratet:

Nicolas Lunabba 19 augusti 2021 - Sommar & Vinter i P1 | Sveriges Radio

Helamalmö grundades 2004 och Lunabba har varit verksamhetsansvarig för organisationen sedan 2006. Läs mer om Helamalmö:

https://helamalmo.com/ 

Läs mer om tidigare hedersdoktorer och årets högtidsvecka:

Högtidsvecka 2022