Du som är doktorand, forskare eller gästforskare kan hyra bostad genom Malmö universitet.

Vem får hyra bostad genom universitetet?

 • Du som är doktorand och befinner dig i det första halvåret av dina studier.
 • Du som är gästforskare vid Malmö universitet, under förutsättning att du inte är anställd vid Malmö universitet.
 • Du som är anställd vid Malmö universitet som
  • har varit anställd vid Malmö universitet i max sex månader,
  • i huvudsak arbetar med forskning,
  • och har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande vetenskaplig kompetens högst fem år innan anställningen påbörjas.

Hyrs ut för korttidsboende

Lägenheterna hyrs ut för korttidsboende med hyreskontrakt på minst två veckor och max 1 år.

Fakta

Du som är doktorand har även möjlighet att söka boende i University Housing där de flesta internationella studenterna bor.

Lägenheter

I Västra hamnen och i Lugnet erbjuder Malmö universitet tretton fullt möblerade lägenheter till forskare.

Bomgatan 11, Västra Hamen

I ett modernt hus från 2014 ligger Malmö universitets forskarbostäder, ett stenkast från strandpromenaden och nära centralstationen, centrum och Universitetsholmen. Huset är beläget i den nya stadsdelen Masthusen i hjärtat av Västra Hamnen. På Masttorget, precis runt hörnet, finns en mataffär, ett apotek och ett flertal restauranger.

Från husets markplan leder hissen upp till våning 6, där lägenheterna ligger. En tvättstuga, förråd och en gemensam balkong finns tillgängliga på samma våningsplan.

Lägenheter på Bomgatan 11

Ettor

10 lägenheter
30-40 m2
Månadshyra 9 912-11 902 kronor (hyran höjs en gång om året)

I hyran ingår värme, el, WiFi, möbler och sängkläder.

Köken är utrustade med porslin, köksredskap, kastruller och stekpannor, vattenkokare och kaffebryggare. Lägenheterna är möblerade med matbord och stolar, bäddsoffa, fåtöljer, soffbord och enkel- eller dubbelsäng. Badrummen är utrustade med dusch. Det finns goda förvaringsmöjligheter i garderoben och i hallen finns en helkroppspegel.

Tvåor

2 lägenheter
48-50 m2
Månadshyra 13 670-14 112 kronor (hyran höjs en gång om året)

I hyran ingår värme, el, WiFi, möbler och sängkläder.

Tvåorna har separata kök avskilda från vardagsrummet. Köken är utrustade med porslin, köksredskap, kastruller och stekpannor, vattenkokare och kaffebryggare. I vardagsrummen finns matbord och stolar, bäddsoffa, fåtöljer och soffbord. Sovrummen är möblerade med en dubbelsäng. Badrummen är utrustade med dusch. Det finns goda förvaringsmöjligheter i garderoben och i hallen finns en helkroppspegel.

Lugna gatan 46A, Lugnet

Mitt i Malmö ligger Lugnet, ett trivsamt litet område väl avskilt från biltrafik. Här finns allt vad man kan önska gällande shopping, service, nöjen, kaféer och restauranger och ingenting är längre bort än en cykeltur eller en promenad.

Lägenhet på Lugna gatan 46A

Tvåa

1 lägenhet
61 m2
Månadshyra 10 125 kronor (hyran höjs en gång om året)

I hyran ingår värme, el, internetuppkoppling, möbler och sängkläder.

Lägenheten ligger på 5:e våningen i huset och har en egen balkong. Köket är utrustat med porslin, köksredskap, kastruller och stekpannor, vattenkokare och kaffebryggare. Lägenheten är möblerad med matbord och stolar, soffa, fåtölj, soffbord och TV. I sovrummet finns en dubbelsäng och i vardagsrummet står en gästsäng. Badrummen är utrustat med dusch. Det finns goda förvaringsmöjligheter i garderoberna och i hallen finns en helkroppspegel. I källaren finns bokningsbar tvättstuga som delas med övriga hyresgäster.

Ansökningsprocessen

1. Ansök

Börja med att fylla i bokningsförfrågan och läs igenom bokningsvillkoren.

Du behöver styrka din bostadsbehörighet genom att ladda upp bilagor, se därför till att du har allt som krävs innan du skickar in bokningsförfrågan. Se de olika dokumenten som krävs för respektive forskningskategori:

 • Doktorand – ska ladda upp antagningsbesked
 • Gästforskare – ska ladda upp anknytningsavtal eller liknande avtal mellan hemuniversitetet och Malmö universitet
 • Anställd – ska ladda upp anställningsbevis samt doktorandexamen

2. Bostadserbjudande

Om det finns tillgängliga lägenheter,- får du ett erbjudandet via e-post inom ett par dagar. Mailet innehåller information om lägenheten som erbjuds, bokningsvillkoren och beskriver hur du gör för att acceptera eller avböja erbjudandet.

Om det inte finns tillgängliga lägenheter,– får du ett mail med information om att du är placerad på väntelistan.

3. Acceptera ditt bostadserbjudande

När du fått ett bostadserbjudande kan du antingen tacka ja eller nej. Instruktioner om hur du gör för att acceptera erbjudandet finns i mejlet med bostadserbjudandet. Observera att du måste betala den första månadshyran och en engångsavgift för slutstädning innan angivet datum för att acceptera ditt bostadserbjudande.

Om den första inbetalningen inte sker i tid har Malmö universitet rätt att återkalla bostadserbjudandet.

Bokningsförfrågan

Hyresgästen

Bostadsbehörighet

Jag bekräftar att jag tillhör någon av dessa tre kategorier:

Filuppladdning

Doktorand - ska ladda upp antagningsbesked

Gästforskare - ska ladda upp anknytningsavtal eller liknande avtal mellan hemuniversitetet och Malmö universitet

Anställd - ska ladda upp anställningsbevis samt doktorandexamen

Hyresperiod

Hyresperioden kan vara minst två veckor och max 1 år.

Bra att veta: Du betalar antingen en halv månads hyra för en period på max 15 dagar, eller en hel månads hyra för en period på 16 till 31 dagar.

Bostaden

Önskad lägenhetenstyp

Bokningsvillkor

Läs noggrant igenom bokningsvillkoren innan du skickar in din ansökan.

Har du läst och godkänner du bokningsvillkoren?

Malmö University is responsible for the personal data processed within the University's operations, and complies with the General Data Protection Regulation (GDPR). For more information on how your personal data is processed, visit mau.se/personal-data

Bokningsvillkor

Dessa villkor gäller när du ansöker om en av universitetets forksarbostäder.

Avbokningsregler

Malmö universitet har rätt att återkalla ett bostadserbjudande, om första inbetalningen (första hyran och avgiften för slutstädning) inte sker före utsatt tidsfrist.

Hyresavtalet är bindande från det att första inbetalningen inkommit till Malmö universitet, även om ett formellt kontrakt ännu inte undertecknats. Hyresgästen kan säga upp hyresavtalet med en kalendermånads uppsägningstid.

Ovanstående villkor gäller även om hyresgästens uppehållstillstånd avslås, eller om hyresgästen av annan anledning inte kan komma till Sverige.

För att få första hyran och avgiften för slutstädning återbetald måste begäran om uppsägning vara inkommen senast en kalendermånad innan hyresavtalets början.

Hyresperiod

Hyresavtal skrivs med hyreskontrakt på minst två veckor och högst ett år. Hyresgäster som önskar förlänga sina hyresavtal, kommer att kunna göra det under förutsättning att det finns lediga lägenheter, att bostadsvillkoren är uppfyllda och att hyrestiden inte överstiger ett år.

Hemförsäkring

Alla universitetets hyresgäster ska ha en giltig hemförsäkring, eller motsvarande försäkring, under hyresperioden. Hyresgäster måste visa upp en kopia av sitt försäkringsbrev till bostadskontoret inom den första veckan efter inflyttning.

Inkommande utländska gästforskare som inte är anställda av universitetet omfattas av "Försäkring för utländska besökare" genom Kammarkollegiet som har både egendomsskydd och ansvarsskydd. Den försäkringen kan likställas med en hemförsäkring utfärdad av ett privat försäkringsbolag. Malmö universitet rekommenderar hyresgäster att skaffa en privat hemförsäkring också, eftersom de oftast har mycket bättre villkor och täckning.

Försäkring för utländska besökare (Kammarkollegiets webbplats)

Kontakt

För frågor om universitetets forskarbostäder vänligen kontakta bostadsadministratör Johanna Miró Lindberg via:

Studentcentrum, Neptuniplan 7 housing@mau.se