Ett hundratal nyfikna studenter besökte den arbetsmarknadsdag som Fakulteten för teknik och samhälle för första gången arrangerade i Niagarahuset. Av de 25 företag som tog chansen att visa upp sig och knyta kontakter syntes bland andra Tetra Pak, CGI och Bosch.

En av företagsrepresentanterna på plats är Tove Rumar. Nuförtiden embedded software developer på U-blox, men en gång i tiden student på Malmö universitet där hon utbildade sig till högskoleingenjör inom datateknik.

– Jag tror att Malmö universitets utbildningar passar många företag eftersom de är så praktiskt inriktade. De har en bra mix mellan teori och praktik, säger hon och fortsätter:

– För oss är det viktigt att vara här eftersom vårt företag inte är så känt. Det är fantastiskt kul att möta så många studenter och höra deras tankar om framtiden.

Jag tror att Malmö universitets utbildningar passar många företag eftersom de är så praktiskt inriktade. De har en bra mix mellan teori och praktik. 

Tove Rumar, software developer på U-blox

 

Tre av dessa studenter är Melina Nilsson, Vanja Winter och Ida Wansland som alla studerar andra året på kandidatprogrammet IT och ekonomi på Malmö universitet.

– Jag tror vår utbildning som kombinerar IT och ekonomi är intressant för många arbetsgivare. Man märker att de är nyfikna och vill veta hur vår utbildning skiljer sig från andra liknande program, säger Melina Nilsson

– För mig är det här ett bra tillfälle att utforska vad det finns för valmöjligheter och att knyta kontakter med spännande företag, säger Ida Wansland.

Vad för företag är ni särskilt nyfikna på?

– På sikt vill jag hitta ett företag som är i utvecklingsfasen. Där man får vara med och skapa något nytt tillsammans, säger Vanja Winter.

– Nu på kort sikt vill jag framför allt hitta företag där man kan få ett sommarjobb, säger Melina Nilsson.

I Tetra Paks monter står Sandra Schultz som jobbar som HR-specialist.

– Vi har en stor IT-organisation och Malmö universitet har många bra utbildningar inom det området som vi är intresserade av.

Sandra Schultz berättar om ett ”Student Talent Programme” där de väljer ut ett 20-tal studenter varje år som är garanterade ett sommarjobb och även får skriva sitt examensjobb hos Tetra Pak.

Varför är det viktigt för Tetra Pak att vara här?

– Vissa av utbildningar här är inte så långa och då är det extra viktigt för oss att knyta studenterna till oss tidigt. Vår största anläggning ligger ju också i Lund så det är bra för oss att hitta kompetent arbetskraft regionalt här i Skåne, säger Sandra Schultz.

 

Text: Magnus Erlandsson