i

FAKULTETEN FÖR HÄLSA OCH SAMHÄLLE | Seminarium
Funktionsrättsrörelsens utmaningar och möjligheter

Onsdag 10 april, 13:15 - 15:00
Niagara, NI:C1129, Nordenskiöldsgatan 1
Det här evenemanget har redan passerat
Oscar Krantz, Julia Bahner och Stina Melander.

Välkommen till ett seminarium med Oskar Krantz, universitetslektor, Institutionen för socialt arbete, Malmö universitet; Julia Bahner, docent, Socialhögskolan, Lunds universitet; och Stina Melander, fil dr, Statsvetenskapliga institutionen, Lunds universitet.

Seminariet har titeln Funktionsrättsrörelsens utmaningar och möjligheter på riks-, regional, och lokal nivå – hur gör man, vad gör man, och hur har det utvecklats och digitaliserats under pandemin och därefter?

Seminariet i socialt arbete är en seminarieserie som arrangeras av Institutionen för socialt arbete (ISA). Om du har frågor, kontakta ansvarig för seminarieserien, Kettil Nordesjö.

Välkommen att delta i seminariet på plats i Niagara. Ingen anmälan krävs.

Projektet DigRep: En studie om den svenska funktionsrättsrörelsen (lu.se)

Seminariet i socialt arbete

 

Abstrakt

Bakgrunden är att funktionsrättsrörelsen utgör en del av demokratin och fungerar som en arena för bl.a. personers med funktionsnedsättningar engagemang. Frågan är dock vad om görs inåt och utåt idag, inte minst i ljuset av att civilsamhällets utmaningar även är funktionsrättsrörelsens. Exempelvis påskyndades digitaliseringen under Covid-19-pandemin, men hur det ser ut inom funktionsrättsrörelsen är osäkert. I botten finns alltså demokratifrågor såsom engagemang, representation internt och externt användning av digitala lösningar. Detta kopplas även till utmaningar som negativ medlemsutveckling och generationsskiften på riks-, regional, och lokal nivå. Seminariet kommer att ta sin utgångspunkt i den bifogade artikeln (se länk nedan) som bakgrund för en vidare diskussion om hur detta går att förstå teoretiskt, dvs i relation till ideella organisationers livscykler, styrelseformer, verksamhet, och hur civilsamhället i stort förändras. Vilka roller fyller egentligen funktionsrättsrörelsen idag, vilka kan fyllas imorgon, och hur går detta att teoretisera?