Det här evenemanget har redan passerat
Fotbollsplan, läktare, händer med halsdukar, grön bubbla med en glödlampa och texten performance lecture

En performance lecture i två halvlekar med en forskare, två slagverkare och en skådespelare.

Supporterkulturen på de allsvenska läktarna glädjer många – och upprör en hel del. Å ena sidan gemenskap och glädje som inramas av spektakulära tifon och vibrerande hejaramsor. Å andra sidan bengaler, knallskott och slagsmål både på och utanför läktaren. Mediebilden av supporterkulturen präglas till stor del av läktarvåld och polisinsatser. Stämmer den överens med hur supporterkulturen faktiskt ser ut? 

Köp biljett

Supporterkultur

Fotboll är ständigt på dagordningen i Sverige, Norden, Europa och stora delar av övriga världen. Den förenar, splittrar, älskas och hatas. Oavsett om man gillar fotboll eller ej så berörs man av dess starka sociala, kulturella och mediala utrymme. Avslutningen på fjolårets fotbollssäsong skapade inför denna säsong (2024) ett stort intresse för Allsvenskan och debatteras som aldrig förr; i riksdagen, i medierna, bland supportrar och allt mera bland spelarna själva. De traditionella medierna förfasas över den våldsamma supporterkulturen medan supportrarna själva skapar allt flera forum på sociala medier för att dela sin gemenskap och kärlek (och hat) till fotbollen genom att vara aktiva ”prosumenter” – de både konsumerar och producerar fotbollsrelaterat innehåll. 

Om föreställningen

Malmö universitets forskare Aage Radmann har under många år studerat utvecklingen av supporterkulturen. Supporter i nöd och lust baseras på hans forskning och är både skapad och framförs tillsammans med scenkonstnären Matthias Hahne Thorbjörnsson. Föreställningen utspelar sig som en matchdag, från uppladdning till slutsignal, och spelas på supportertorget på Eleda Stadion i Malmö. Genom en rad olika perspektiv på supportrar, fotboll, genus, maskuliniteter, medier, våld, glädje, språk och gemenskap bjuder vi in till en tankeväckande föreställning om fotbollens kraft och magi.

Medverkande

Forskare 

Aage Radmann, docent i idrottsvetenskap vid Idrottsvetenskapliga institutionen, Malmö universitet

Regi, dramaturgi, skådespelare

Matthias Hahne Thorbjörnsson, K.A.O.S.

Slagverk

Emeli Ek
Servane Beljaev

Praktisk information

När spelas Performance Lecture - SUPPORTER i nöd och lust!

20 maj kl. 17:00 
21 maj kl. 17:00
Insläpp från kl. 16.30, onumrerade platser
Föreställningens längd: ca 75 min inkl. paus

Var spelas föreställningen?

Eleda Stadion, Supportertorget, Ingång A
Föreställningen spelas utomhus men under tak. Kläder efter väder.

Priser

Sittplats: 150 kr
Ståplats: 120 kr
Ungdomar/Studenter: 90 kr
Rekommenderad ålder: 13 år

I biljettpriset ingår: föreställning, korv och alkoholfri dryck.

Köp biljett

Om Aage Radmann

Aage Radmann är docent i idrottsvetenskap på Malmö universitet och professor i idrottssocilogi på Norges idrettshøgskole. Aage Radmann har, tillsammans med flera kollegor på Malmö universitet, forskat kring olika samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiv på en av Sveriges största och viktigaste kulturfenomen - fotboll och supporterkultur. Forskningsresan började i samband med Herr-EM 1992 då Aage gjorde sina första intervjuer med engelska supportrar som tältade i Malmö och den senaste artikeln (2023) handlade om supporterskap under och efter Covid 19.

Kuriosa: Aage Radmann representerar Sverige som spelare i det svenska författarlandslaget och skall spela EM i Berlin i juni 2024.

Referenser till föreställningen

Om Performance Lecture

Det internationella konceptet Performance Lecture är en fusion mellan en föreläsning och en föreställning, där en forskare och en kulturaktör möts i en iscensättning där de tillsammans delar kunskap om forskning till publik. Det är ett sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form, där kunskap förmedlas med konstnärliga metoder och verktyg.

Performance Lectures på Malmö universitet produceras av Kultursamverkan i samarbete med Bastionen.

Läs mer om Bastionen