Här bedrivs flervetenskaplig forskning inom arbetsliv och organisation. Det rör sig om, arbetsmiljö, samarbete, ledarskap och organisering. Vi utvecklar verktyg och metoder som kan bidra till nyttiggörande av forskning. CTA är ett nav för forskare och praktiker att mötas, samtala och ta reda på mer.

Arbetslivet är en stor del av de flesta människors liv. Arbetslivsforskning med fokus på sociala och organisatoriska aspekter är viktigt för att skapa välmående, hållbara och inkluderande organisationer och arbetsplatser.

Lisa Ringblom, koordinator

Vår forskning

Vi bedriver flervetenskaplig och praktiknära forskning för att förbättra arbetsvillkoren och bidra till ett jämlikt arbetsliv. Forskningsprofilen har fokus på organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor. Samhällskopplingen är stark och centrumet har en uttalad ambition att förbättra villkoren i människors arbetsliv. Centrum för tillämpad arbetslivsforskning (CTA)  inrättades av rektor hösten 2007 och påbörja sin forskningsverksamhet som centrumbildning i januari 2008.

Alla forskare vid Malmö universitet som bedriver arbetslivsforskning med inriktning på villkor och förutsättningar för ledning och organisering samt sociala relationer i arbetslivet är välkomna att vara en del av CTA.

Kontakta oss

Att jobba i vården – aktuell forskning

Arbetsuppgifter, stress och personalomsättning

Ett fåtal studier har visat samband mellan illegitima arbetsuppgifter och stress, utmattning och depression. Här undersöks hur arbetsuppgifter som upplevs onödiga eller oskäliga av de anställda, påverkar hälsa och välbefinnande över tid.

Hot och våld mot vårdpersonal

Forskningsprojektet undersöker hot och våld gentemot vårdpersonal inom hälso- och sjukvården – ett känt arbetsmiljöproblem både nationellt och internationellt. 

Läs mer om studien som handlar om hot och våld mot hälso- och sjukvårdspersonal

Forskare: Jenny Jacobsson

Äldreomsorgen

Projektet ska öka ansvariga kommunpolitikers kunskap om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön inom äldreomsorgen.

Mer om projektet som ska öka kommunpolitikers kunskap om arbetsmiljön i äldreomsorgen

Forskare: Susann Porter

Publikationer och forskningsprojekt vid CTA

Aktuella forskningsprojekt handlar bland annat om arbetsplatsmobbning, arbetsmiljöns betydelse för tandvårdskvalitet och rehabkoordinatorers roll i styrningen av sjukskrivningsprocessen.

Totalt antal träffar: 12

Forskare aktiva inom CTA

Totalt antal träffar: 26

Forskningsprogram: Organisatoriskt och socialt säkerhetsklimat

Vid CTA finns forskningsprogrammet Organisatoriskt och socialt säkerhetsklimat, OSSC. Det finansieras av Forte och startades 2017. Syftet med programmet är att belysa de förändringar och utmaningar som sker inom människovårdande organisationer, till exempel skola, vård och omsorg, i relation till arbetsmiljön. Programmet pågår till och med juni 2025. 

Mer om forskningsprogrammet OSSC

Forskningsprogrammet bidrar till området med ett nytt begrepp, organisatoriskt och socialt säkerhetsklimat. Begreppet är inspirerat från två olika håll, dels psykosocialt säkerhetsklimat, dels de nya föreskrifterna från Arbetsmiljöverket, organisatorisk och social arbetsmiljö. Tillsammans med JD-R-modellen, utgör detta det teoretiska ramverket för programmet.

Programmet baseras på pågående och planerade forskningsprojekt vilka fungerar som en kunskapsbas för utveckling av nya projekt, samt bidrar till att skapa kontinuitet och ett långsiktigt perspektiv inom forskningsområdet. Det övergripande målet är att utveckla ansatser, empiriskt validerade och tillförlitliga verktyg som kan användas för forskning, praktik och vid interventioner för att kunna utveckla en hållbar arbetsmiljö i människovårdande organisationer.

Detta kommer att uppnås genom att inkludera högsta ledningens, första linjens chefers och medarbetarnas perspektiv på det organisatoriska och sociala säkerhetsklimatet inom olika människovårdande organisationer.

Under programmets första tre år strävar vi efter att:

  1. fortsätta utveckla existerande metoder och instrument som kan användas för att bedöma det organisatoriska och sociala säkerhetsklimatet inom olika människovårdande organisationer,
  2. genomföra studier av arbetssituationen för medarbetare och första linjens chefer,
  3. genomföra studier om mobbning i arbetslivet och kränkande beteende med fokus på offer och vittnen.

Under de efterföljande tre åren av programmet kommer vi genomföra interventionsinriktade studier med syfte att utveckla arbetsmetoder som främjar ett sunt organisatoriskt och socialt säkerhetsklimat inom människovårdande organisationer. Resultaten kan bidra till att möta framtida utmaningar såsom stress, kränkande särbehandling, hög personalomsättning och rekryteringsproblem inom dessa organisationer.

Övriga nätverk

Andra nätverk som CTA medverkar i

Nätverk.jpg

COPSOQ international network

COPSOQ III introducerar ett antal nya och reviderade dimensioner som gör det lättare att följa trender i arbetslivet. Det tillåter flexibla anpassningar av nationella versioner medan det finns en delad uppsättning kärnämnen.

Copsoq:s webbplats

Partnerskap Skåne

CTA ingår i arbetet med MILSA, en stödplattform för migration och hälsa med samverkan mellan praktisk verksamhet och forskning för gemensam kunskapsutveckling.

Partnerskap skånes webbplats

EGOS (European Group for Organizational Studies)

EGOS är en vetenskaplig förening som syftar till att främja den teoretiska och / eller empiriska utvecklingen av kunskap om organisationer, organisering och de sammanhang där organisationer verkar.

Egos webbplats

EAOHP (European Academy of Occupational Health Psychology) 

En europeisk organisation för disciplinen arbetshälsopsykologi.

Eaohp:s webbplats

Samverkan

CTA genomför uppdragsforskning i samverkan med externa aktörer. Ibland sker samverkan inom ramen för befintliga projekt, men det kan även handla om samverkan kring uppstart av forskningsprojekt, följeforskning och uppdragsforskning.

Är du eller din organisation intresserad av att samverka med CTA? Kontakta koordinator Lisa Ringblom eller den forskare som du eller ni är intresserade av att samverka med.

Exempel på samverkansprojekt

Svenska kyrkan i Malmö 

CTA genomför ett följeforskningsprojekt på uppdrag av Svenska Kyrkan i Malmö. Projektets syfte är att undersöka de organisatoriska förutsättningarna för ett kyrkligt chefs- och ledarskap med fokus på förändring för ett sammanhållet och enat pastorat. Projektet består av tre delar: en intervjustudie, en enkätstudie och en interaktiv kunskapsspridande del.

Strukturella, organisatoriska och individuella förutsättningar för ett hållbart chefskap

Detta projekt genomfördes under 2022 tillsammans med Region Skåne. Centrum för tillämpad arbetslivsforskning (CTA) anlitades för att undersöka vilka förutsättningar som råder inom hälso- sjukvården för de chefer som arbetar närmast verksamheten. Syftet med projektet var (1) att undersöka hur den högre ledningen i Region Skåne förhåller sig till och arbetar med att skapa förutsättningar för ett hållbart chefskap samt (2) att undersöka vilka organisatoriska aspekter som är av särskild vikt med syfte att förbättra förutsättningarna för chefer i organisationen.

Rapporten i sin helhet finns här