Vill du arbeta med ungdomar i en spännande ålder på tröskeln till vuxenlivet? Då är ämneslärarutbildning något för dig. Som ämneslärare har du ett spännande och utmanande yrke med ungdomar som håller på att utveckla ett kritiskt tänkande och som funderar över de stora livsfrågorna. Du fördjupar dina kunskaper i dina favoritämnen som du studerar med sikte på att bli en kunnig och inspirerande lärare för morgondagens vuxna.
Förstaämne Svenska
Svenska och lärande fokuserar på kunskaper om språk, litteratur, andra medietexter och ämnesdidaktik samt betonar att språkutveckling sker i sociala sammanhang. Ämnesstudierna i svenska omfattar 90 hp.
Andra och tredjeämne
Utöver ditt förstaämne så väljer du antingen att läsa ett ämne om 60 eller 90 hp eller två ämnen om 45 hp vardera.
- Om du väljer att läsa 90 hp i andraämnet blir du behörig för gymnasieskolan i båda ämnena. Utbildningsvarianten med ett andra ämne om 90hp är på 4,5 år och totalt 270 hp.
- Om du väljer att läsa 60 hp i ditt andraämnet omfattar utbildningen 240 hp och läses på fyra år.
- Om du väljer att läsa ett andra och ett tredje ämne om 45 hp vardera omfattar utbildningen 270 hp eller 270 hp beroende på om du väljer en två- eller treämneskombination. I denna utbildningsvariant läses tredjeämne delvis som utökad studietakt och utbildningen läses på totalt fyra år.
Verksamhetsförlagd utbildning
Redan under första terminen får du känna på din framtida yrkesroll på en skola. Du gör din verksamhetsförlagd utbildning om 30 hp på en skola där du får insikter i skolans verksamhet och vad läraryrket innebär. Den verksamhetsförlagda utbildningen sker under ledning av erfarna lärare och handledare genom hela utbildningen. Här utvecklar du din förmåga att planera, genomföra och utvärdera undervisning. Den täta kontakten med skolan gör att du kan använda dina praktiska erfarenheter i de teoretiska studierna. Utbildningen ger dig gedigna ämneskunskaper och förmågan att stödja elevers kunskapsutveckling och att bedöma och betygsätta deras prestationer.
Detta är en programinriktning av Ämneslärarutbildning