Isabelle vill bli som sin favoritlärare på högstadiet
Helsingborgsbon Isabelle Liljekvist Bergh, 24, har alltid vetat att hon ska bli lärare. Under sin uppväxt lekte hon lärare med sina två yngre syskon. Nu pluggar hon andra året på Ämneslärarutbildning grundskola 7-9 i ämnet bild vid Malmö universitet.
– På ett år har jag lärt mig jättemycket och det första läsåret gick fort. Det är ju så när man har roligt.
Efter gymnasiet jobbade Isabelle några år som skiftledare på en snabbmatsrestaurang. Men efter ett jobbyte som hon inte trivdes med gjorde Isabelle en sen ansökan till lärarutbildningen i Malmö och kom in. Eftersom hon är fotointresserad och gillar bildanalys valde hon bild som förstaämne. Som sina andra och tredje ämnen läser hon religion och historia.
– Min plan efter examen är att läsa in de två andra SO-ämnena, alltså geografi och samhällskunskap, för att bli också behörig som SO-lärare.
Isabelle är supernöjd med utbildningen på Malmö universitet. Kurserna har varit roliga och kursutvärderingarna har gett henne bra möjligheter att påverka då lärarna tar till sig av synpunkterna.
– Om jag hade sökt igen hade jag igen valt Malmö. Jag trivs jättebra här, alla dagar i veckan. Jag gillar den familjära känslan och att det känns som ett universitet för alla, där alla får en möjlighet.
Tidig praktik gör det möjligt att prova på
– Under första terminen hade vi praktik. Vi får möjlighet att testa tidigt och känna efter om man är lämplig som lärare. Om man skulle inse att läraryrket inte är rätt så har man ju inte lagt flera år på en lärarutbildning.
Isabelles egna pedagogiska förebild är den klassföreståndare som hon hade på högstadiet.
– Jag bytte skola i mitten av åttan. Min nya klassföreståndare var en sådan där lärare som fick mig att känna ’wow, tänk om alla kunde vara som honom’. Det var så himla välkomnande på hans lektioner. Han såg på oss elever mer som jämlikar och kunde vara jättesnäll men samtidigt bestämd.
Efter lärarexamen vill Isabelle helst jobba i Helsingborg, men hon är öppen för att jobba lite överallt.
– Jag får se var jag hamnar. Jag hörde att svenska skolan räknar med att de kommer behöva anställa 77 000 lärare inom de närmsta åren och det känns ju tryggt.