Om du väljer att studera till lärare kan du bli förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller yrkeslärare. Som lärare har du ett stimulerande och spännande arbete där du arbetar med barns och ungas lärande och utveckling samtidigt som du själv utvecklas och utmanas i din yrkesroll.

Förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller yrkeslärare

Du avgör om du vill utbilda dig till förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller yrkeslärare. Det betyder att du också väljer om du framöver vill arbeta inom förskolan, grundskolan (låg- och mellanstadiet), som ämneslärare i högstadiet eller i gymnasiet eller som yrkeslärare i gymnasiet. Oavsett vilken utbildning du väljer så ingår 20 veckors praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning.

På exempelvis ämneslärarutbildningen läser du två eller tre ämnen där ämnena integreras med pedagogik och didaktik för att förbereda dig för läraryrket.

Se alla lärarutbildningar här

Arbetsintegrerad grundlärarutbildning – ett sätt att kombinera lärarstudier och arbete

Arbetsintegrerad grundlärarutbildning är ett initiativ för att fler ska kunna utbilda sig till grundlärare. Utbildningen innebär att du studerar till lärare samtidigt som du får en deltidsanställning på en skola under tiden du studerar.

Utbildningen ges på heltid under första året. Under resterande år läser du kurser på halvfart eftermiddag/kväll i kombination med verksamhetsintegrerade kurser och arbete på skola. Under somrarna studerar du kurser på 7,5 hp. Genom upplägget kommer studierna till grundlärare vara avklarade på fem år.

Utbildningen startar hösten 2019. Anmälningsperioden är 15 mars-15 april 2019.

Växla karriär – bli yrkeslärare

Yrkeslärarutbildningen riktar sig till dig som har relevanta yrkeskunskaper och vill undervisa på något av gymnasieskolans yrkesprogram. Det gäller till exempel dig som har erfarenhet inom bygg- och anläggning, vård och omsorg eller fordon och transport. 

Utbildningen ges på distans (75% studietakt) under fyra terminer med två till fyra universitetsförlagda dagar per kurs.

Läs mer om yrkeslärarutbildningen

Stor brist på lärare – gott om jobb efter examen

Som lärare är du eftertraktad på arbetsmarknaden. Beroende på hur du väljer att kombinera dina ämnen har du olika möjligheter i arbetslivet. Just nu är det många kommuner som behöver kompetenta förskollärare, grundskollärare och gymnasielärare framförallt inom ämnena NO, matematik, moderna språk och lärare i yrkesämnen. Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben? visar att arbetsmarknaden för lärare är mycket god efter examen. 

Läs Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben?

Studievägledning för dig som vill bli lärare

Har du frågor om behörigheter, tillgodoräknande eller lärarutbildningarna så är du välkommen att kontakta Studievägledningen vid Fakulteten för lärande och samhälle.

Till studievägledning för lärarutbildningen