Vi använder cookies på vår webbplats. Genom att surfa vidare på denna webbplats accepterar du att cookies används.
-
Malmö universitet
- Utbildning
-
Forskning
- Forskning
- Starka forskningsmiljöer
- Forskningsämnen
- Forskningspublikationer
-
Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
-
Forskarskolor
- Forskarskolor
- Forskarskola: SET
- Forskarskola: Utbildning, lärande och globalisering
- Forskarskolan för yrkesverksamma inom hälsa, vård och välfärd
- Forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten
- Forskarskola: Lärande i mångkulturella samhällskontexter
- Forskarskola: SPLIT
- Forskarskola: Lekresponsiv undervisning i förskolan
- Företagsforskarskola: Datadrivna system
- Forskarskola: GlycoImaging
- Forskarskola: BioCapture
- Forskarskola: Oral hälsa
- Forskarskola: FontD
- Forskarskola: Relevancing Mathematics and Science Education
- Forskningsevenemang
-
Samverkan & innovation
- Om oss
- Sök utbildningar
- Studentwebben
- Bibliotek
- För medarbetare
- Malmö universitet
- Utbildning
- Bli lärare
Bli lärare
Fler behövs
i skolan
Om du väljer att studera till lärare kan du bli förskollärare, grundlärare, ämneslärare eller yrkeslärare. Som lärare har du ett stimulerande och spännande arbete där du arbetar med barns och ungas lärande och utveckling samtidigt som du själv utvecklas och utmanas i din yrkesroll.
Gott om jobb efter examen
Oavsett vilken lärarutbildning du väljer så kommer du efter examen att vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Vilken lärarutbildning som passar dig beror på var du vill arbeta framöver – inom förskolan, grundskolan (låg- och mellanstadiet), som ämneslärare (högstadiet eller gymnasiet) eller som yrkeslärare (gymnasiet). I alla lärarutbildningar ingår 20 veckors praktik, så kallad verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Just nu är det många kommuner som behöver kompetenta förskollärare, grundskollärare och gymnasielärare framförallt inom ämnena NO, matematik, moderna språk och lärare i yrkesämnen. Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben? visar att arbetsmarknaden för lärare är mycket god efter examen.
Våra lärarutbildningar
Arbetsintegrerad lärarutbildning – ett sätt att kombinera lärarstudier och arbete
Arbetsintegrerad lärarutbildning är ett initiativ för att fler ska kunna utbilda sig till grundlärare och ämneslärare. I utbildningen studerar du till lärare samtidigt som du får en deltidsanställning på en skola under tiden du studerar.
Utbildningen ges på heltid under första året. Under resterande år läser du kurser på halvfart eftermiddag/kväll i kombination med verksamhetsintegrerade kurser och arbete på skola. Under somrarna studerar du kurser på 7,5 hp. Genom upplägget kommer studierna till grundlärare vara avklarade på fem år och på sex år om du läser till ämneslärare.
Utbildningen startar på höstterminen. Anmälningsperioden är 15 mars-15 april.
Kompletterande pedagogisk utbildning
Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) på 90 högskolepoäng är för dig som vill bli ämneslärare och redan har ämneskunskaper som är relevanta för ett eller flera av skolans undervisningsämnen. Beroende på omfattningen av dina tidigare ämnesstudier och antalet ämnen, kan du inrikta dina studier mot ämneslärarexamen för undervisning i grundskolan årskurs 7-9 eller i gymnasieskolan.
Utbildningen genomförs nätbaserat via lärplattform och genom fysiska träffar på universitetscampus i Malmö. Den verksamhetsförlagda utbildningen (vfu) genomförs på en av Malmö universitets partnerskolor i Skåne eller Blekinge. VFU:n, som omfattar 30 högskolepoäng, är på heltid och genomförs under fastlagda perioder.
Om du inte har formella meriter som styrker poängkravet i undervisningsämnet du söker till, kan du visa att du har förutsättningar att klara den högskoleutbildning du söker till. Det gör du genom att ansöka om bedömning av din reella kompetens.
Växla karriär – bli yrkeslärare
Yrkeslärarutbildningen riktar sig till dig som har relevanta yrkeskunskaper och vill undervisa på något av gymnasieskolans yrkesprogram. Det gäller till exempel dig som har erfarenhet inom bygg- och anläggning, vård och omsorg eller fordon och transport.
Utbildningen ges på distans (75% studietakt) under fyra terminer med två till fyra universitetsförlagda dagar per kurs.
Grundlärare i årskurs 4 - Helena Kondrup Nord
Helena började plugga till lärare efter att ha jobbat flera år i socialtjänsten. Sedan hösten 2017 jobbar hon i en fjärdeklassare och undervisar i matte, NO och teknik.
Ämneslärare i språk för gymnasiet - Emy Arnekull
Emy Arnekull läser till ämneslärare i engelska och tyska för gymnasiet. Genom ett samarbete mellan Malmö universitet och Lunds universitet läser hon vissa delar av utbildningen i Malmö och andra delar i Lund.
Förskollärare - Martin Strauss
Martin arbetar som förskollärare på en ute-förskola i Malmö. Som förskollärare har du ett kreativt och viktigt arbete där du har ansvar för yngre barns lärande och utveckling.
Förskollärare: Musikprofil - Linn Wik
Som förskollärare har du ett kreativt och viktigt arbete med att stödja de allra yngsta. Musikprofilen ger dig kompetens att använda musik som pedagogiskt verktyg i arbetet med barn.
Yrkeslärare - Mikael Tillborg
Vill du kombinera yrkeskunnande med pedagogiskt arbete? Yrkeslärarutbildningen vänder sig till dig som har erfarenhet och gedigna yrkeskunskaper och vill jobba som lärare på yrkesutbildningar.
Studievägledning för dig som vill bli lärare
Har du frågor om behörigheter, tillgodoräknande eller lärarutbildningarna så är du välkommen att kontakta Studievägledningen vid Fakulteten för lärande och samhälle.