Centrum för sexologi och sexualitetsstudier bedriver flervetenskaplig forskning om sexualitet utifrån samhällsvetenskapliga, humanistiska, medicinska och kliniska perspektiv. Syftet med verksamheten är att utveckla och stimulera fakultetsövergripande forskning inom sexologi och sexualitetsstudier, men också att stärka nationella och internationella forskningssamarbeten samt samverkan inom forskningsfältet.

Vår forskning

Forskningen på CSS är flervetenskaplig och bedrivs inom tre teman:

• Sexualitet, normer och politik
  • Sexuell och reproduktiv hälsa, intervention och prevention
  • Sexuella erfarenheter och praktiker

Sexualitet, normer och politik

Temat fokuserar på normer gällande sexualitet i lagstiftning, moralisk reglering och diskurs. Forskningsfrågorna gäller normer och värderingar och inkluderar frågor om kvinnlig omskärelse, sex mot ersättning, sexuella övergrepp, hiv, hedersrelaterat våld, BDSM och frågor som rör sexuella rättigheter i ett globalt perspektiv.

Sexuell och reproduktiv hälsa, intervention och prevention

Det här temat har ett mer direkt fokus på intervention, prevention och institutionella praktiker relaterat till sexualitet. Forskningsprojekten undersöker bland annat frågor som sex- och samlevnadsundervisning, tillgång till sexualrådgivning, värdekonflikter som berör sexuell och reproduktiv hälsa inom människobehandlande verksamheter samt implementering och effekter av olika sexologiska interventioner.

Sexuella erfarenheter, upplevelser och praktiker

Temat fokuserar på individuella uppfattningar och erfarenheter kring sexualitet. Det rymmer bland annat frågor som sexuella dysfunktioner, samtycke, sexuellt risktagande, sexuella praktiker och identiteter samt sexuell hälsa i relation till genus, sexualitet, klass, etnicitet, funktionsvariationer och ålder.

Samverkan

Centrum för sexologi och sexualitetsstudier samverkar med aktörer på nationell, regional och lokal nivå genom en rad olika aktiviteter, uppdrag och föreläsningar. CSS anordnar även föreläsningsserien FORUM Sexuell hälsa, i samarbete med Smittskydd Skåne och Centrum för Sexuell hälsa, Region Skåne, och återkommande konferenser inom ramen för samverkansarbetet. Mer information om dessa evenemang hittar du under rubriken Evenemang och nyheter.

Rådgivande grupp

Ordförande

Mariah Larsson, professor i filmvetenskap, Institutionen för film och litteratur, Linnéuniversitetet

Ledamöter